divendres, 5 de juliol del 2013

COCA DE PASTANAGA amb nous (recepta vegana)


Sempre buscant receptes amb el mínim de colesterol, de sucres i el més naturals possibles, i la Conxita del bloc Te de Ternura va publicar ara fa uns dies aquesta coca que traspua salut per les quatre bandes. Sense fer servir ous, ni mantega podem gaudir d'unes postres la mar de bones, gairebé sense patir remordiments. Només dir què jo hi he fet un parell de canvis; oli d'oliva en comptes del de girasol i gingebre en comptes de canyella, i el resultat final ha estat molt bo. Us animo tant a fer aquesta coca, com a visitar el seu bloc i potser us passarà com a mi, què com totes les coses bones, crea addicció. Per qui sàpiga veure més enllà, descobrirà un espai on les receptes i les vivències diàries van de la ma i on podreu conèixer tot el valor humà que s'amaga darrera la seva autora. 

Som-hi amb la recepta.

Ingredients per un motlle de 20 cm. de diàmetre:
150 gr. de farina integral
135 gr. de sucre morè
150 gr. de pastanaga ratllada
65 gr. de nous
90 ml. de oli d'oliva Verge Extra
100 ml. d'aigua mineral
1/2 cullereta de essència de vainilla
8 gr. de llevat Royal
1/2 cullereta de bicarbonat
1/2 cullereta de gingebre
1 pessic de sal


Primer de tot engeguem el forn a 180º de dalt i baix. Mesurem els ingredients. Barregem la farina tamisada amb el sucre.
                  

Afegim el llevat, el bicarbonat, el pessic de sal, el gingebre, la pastanaga i remenem. Incorporem els ingredients líquids que ja teníem barrejats dins el got de mides.
                  

Finalment afegim les nous esmicolades. Anem a folrar el motlle, jo en aquest cas he fet servir una cassola de fang. Tallem un quadre de paper de forn sulfuritzat i el dobleguem en quatre. 
        

Continuem doblegant i al final tallem l'extrem per què al desplegar ens quedi amb forma de cercle.
                 

Prenem la mida amb el triangle de paper des del centre del recipient fins la vora. La part del senyal fins la  vora és per on hem de tallar per que el paper s'adapti a la cassola.  
                 

Fem els talls i ja el tindrem preparat per pintar-lo amb una mica d'oli.
                 

Folrem amb el paper la cassola, aboquem la massa i espolsem amb una mica de sucre per sobre. Enfornem a alçada mitja i reduïm la temperatura del forn a 170º.
                 

El temps de cocció al meu forn a estat de 45 minuts, tot i que la recepta original indicava 30 minuts. Ja ha quedat clar que cada forn és un mon. Desmotllem amb molt de compte i sense treure el paper, deixem refredar sobre una reixa fins que sigui freda del tot. 
                 

La Conxita indica que esperem entre tres i quatre hores a consumir, i té raó. És una coca una mica fràgil que s'esmicola amb facilitat debut a l'absència de l'ou, però que en cap moment es troba a faltar quan la menges. Una recepta del tot recomanable, pel seu sabor i pel fàcil que és de preparar.

Acompanyada d'un te, cafè o perquè no, d'una copeta de vi dolç, és tota una delícia. Fins la propera i que vagi de gust.

20 comentaris:

  1. Sembla boníssima, Mercè, tan esponjosa. Jo en vaig fer fa uns mesos, de pastanaga, i certament va ser un èxit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Marina la recordo ;), sembla mentida lo bones que queden aquestes coques fetes amb pastanaga o carbasa. Petons.

      Elimina
  2. Aisss xata meva!!! QUINA COCA TAN PRECIOSA T'HA QUEDAT!!!
    I el canvis hem semblen PERFECTES!!!
    Mil gracies per a tot, i mil gracies perque sé que compto amb la teva amistad que es SINCERA :))))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Conxita, les coses bones s'han de fer saber. I costa trobar receptes que a més de bones siguin saludables. Petons i bon cap de setmana, guapíssima.

      Elimina
  3. Tens raó Mercè, val la pena visitar el blog de la Conxita. I aquesta coca m'agrada precisament per l'absència de greixos, menjar béi saludable a la vegada és possible!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, la seva autora, La Conxita, és una persona molt propera i amb d'una calidesa humana... Sempre te un paraula amable per tot-hom. I pensa que fa una entrada diària, saben la feinada que això suposa. Sí és una coca del tot recomanable. Petons i bon cap de setmana.

      Elimina
  4. Aquesta coca és genial! a mi em va sorprendre molt el primer cop que la faig fer, i decididament està entre les meves preferides! i ostres, m'ha sorprès la tècnica per folrar el motlle, me l'apunto!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una truqui com qualsevol altra, Eva i així no s'enganxa mai al motlle :))) Petons i bon cap de setmana.

      Elimina
  5. Oh! què bona...una alternativa que s´ha de provar...Visitaré el blog de la Conxita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No ho dubtis, Cristina, és un bloc molt entranyable. Petons i bon cap de setmana.

      Elimina
  6. Qué fabuloso aspecto, qué maravilla!!! te felicito, buenísima!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Viniendo de una repostera como tu, es todo un elogio, Mary!!! Y después de ver el vídeo de tu empanada, en aquel programa, aun valoro mucho más tus comentarios. Besos y feliz fin de semana.

      Elimina
  7. Mira que m'agrada el pastis de pastanaga i encara no n'he fet mai, sempre va bé tenir una opció vegana que funcioni.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també em va llamar l'atenció i mira per on, va quedar la mar de bo. M'agraden molt les postres en general... i el tema dels ou i la mantega a porrillo, be, intento menjar-ne sol de tant en tant. :(

      Elimina
  8. Respostes
    1. La culpa la té la Conxita, que em va temptar. Petons.

      Elimina
  9. No m'ho puc creure: sense ous ni farina!! Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. No Marta, sense ous ni mantega. Sense farina ja hagues estat massa, ja, ja, ja, però tot és provar-ho. Una abraçada.

      Elimina
  10. Hola Mercé, aquesta coca no m'ha quedat gaire be. El problema crec que ha estat que he fet servir un motlle de 26cm amb les mateixes quantitats. Doncs ha quedat més prim i se'm ha trencat... pero de gust es delicios, ens el menjarem igualment 😉😉😉 Gracies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Jordina, és com tu dius. Es tracta d'una coca fràgil però molt bona de gust. El secret per què conservi la forma, és deixar-la refredar del tot abans de desmotllar-la. En aquest cas fer servir paper de forn sempre ajuda.

      Gràcies per comentar i una forta abraçada!!!

      Elimina