Per aquestes dates no pot faltar la mona. Com tinc debilitat pel brioix, avui no podia ser d'una altra manera. Ja feia masses dies que no treballava la panificadora. Pels que no disposeu d'aquesta màquina, la massa també es pot fer a ma, però us aviso que la feina pot ser una mica feixuga. Ara, també us dic, què quan veieu el resultat de tot el procés, haurà valgut la pena. Sol afegir, que a vegades l'èxit d'una recepta, depèn de la qualitat de les seves matèries primeres. Anem per feina.
Primer farem la massa mare:
Ingredients per dues mones de 25 cm. de diàmetre:
63 g. d'aigua tèbia
30 g. de llevat fresc (Levital)
125 g. de farina de força
Comencem fent la base del brioix. Dins un bol posem la farina i fem un volcà al mig. Aboquen l'aigua tèbia i desfem el llevat. Barregem primer amb una cullera i continuem amb la ma.
Comencem fent la base del brioix. Dins un bol posem la farina i fem un volcà al mig. Aboquen l'aigua tèbia i desfem el llevat. Barregem primer amb una cullera i continuem amb la ma.
Fem una pilota amb una creu al mig i deixem llevar dins el bol tapat fins que dobli el seu volum. Depenent de la temperatura ambient, trigarà entre tres-quarts d'hora i hora i mitja.
Mentre tant preparem els ingredients per les mones.
Ingredients:
Massa mare
92 g. d'aigua freda de la aixeta o filtrada (no mineral)
75 g. de sucre blanc
5 g. de sal
2 ous de pagès freds per la massa
1 ou per pintar
1 ou dur per guarnir la mona
375 g. de farina de força
125 g. de mantega sense sal i freda
5 g. àcid ascòrbic (opcional)
Essència o raspadura de llimona
Matafaluga o anís verd
Fideus de sucre per decorar.
Procediment amb panificadora:
Posem tots els ingredients dins la cubeta excepte la mantega i el ou de pintar la mona. Recordeu l'aigua aquest cop ha de ser freda, millor de la nevera i no mineral, pot ser filtrada.
Triem un programa per amassar que no escalfi, doncs aquesta massa no vol calor. Engeguem i deixem que la màquina faci la seva feina. Passats 7 minuts afegim la meitat de la mantega feta daus, deixem passar uns altres 7 minuts i afegim la resta fins que la mantega quedi ben integrada. En total haurà amassat uns 21 minuts, amb la tapa aixecada.
Deixem reposar la massa amb la tapa, ara sí baixada, fins que dobli el seu volum. Depenent de la temperatura ambient, s'hi estarà entre tres-quart d'hora i una hora i mitja.
Traiem de la cubeta i la treballem amb les mans fregades d'oli, sobre una superfície lleugerament engreixada. Fem dues parts iguals i una de més petita que ens servirà per aguantar l'ou.
Fem tres pilotes i ja podem donar forma a les mones. Una la faré amb un ou al mig i l'altra sol serà una coca de sucre.
Posem l'ou al mig i l'aguantem amb els xurrets de massa. Pintem amb ou batut tota la mona i deixarem reposar tapada lluny de corrents d'aire, altre cop una hora si fa o no fa, fins que torni a fer l'augment. Abans de posar dins el forn, l'espolsem amb els fideus i una mica de sucre. El forn el tindrem escalfat a 220º i en posició de dalt i baix. La tindrem dins uns quinze minuts a alçada mitja.
Un cop cuita, la posem a refredar sobre una reixa. Ara serà el torn d'enfornar la segona coca.
Us recomano que quan poseu l'ou no l'enfonseu, doncs a mi m'ha quedat una mica enterrat. El poseu a sobre i l'aguanteu amb les dues tires de brioix, doncs un cop la mona ha fet l'augment, ja queda prou estable per que l'ou no caigui.
Be, ja la tenim a punt. La mona queda flonja, aromàtica i amb aquell gustet anisat de la matafaluga... Com veieu el procés és una mica llarg però com totes les coses bones, el resultat s'ho val.
Que passeu una bona Pasqua i fins la propera.
Oh! quin pas a pas...Jo no tinc èxit amb el brioix. Ara m´he comprat el robot i espero que m´ajudi.
ResponEliminaSi t'animes a fer-lo, em pots consultar tots els teus dubtes. Estaré encantada en donar-te un cop de ma. A mi al principi, em va pasar igual. Una abraçada.
EliminaI tant que quan es veu el resultat s'ha de sentir una gran al-legría; perque t'ha quedat magnífic...
ResponEliminaUNA ABRAÇADA MERCÈ :)
Gràcies Conxita. Només de pensar en les hores que costa i després el depresa que ens la mengem...
EliminaTa brioche est magnifique. Elle doit être délicieuse.
ResponEliminaJe note pour l'essayer.
A bientôt
thank you so much for your visit! this brioche eres genial!!!!;)
ResponEliminawishes of a very sweet and enlighted Easter!
kisses ,
Aida
from
http://cottoncandy-peaches.blogspot.com
Vaya mona más estupenda. Con un chocolate calentito debe disfrutarse al máximo!!!
ResponEliminaTiene que estar estupenda, te ha quedado genial. Un abrazo, Clara.
ResponEliminaAquesta és la mona que m'agrada a mi i la que els valencians continuem fent!! no l'he provat de fer mai amb anís, igual ho prove! marta
ResponEliminaDoncs si ho proves, ja m'ho explicaràs. Petons.
Elimina