dilluns, 22 de juliol de 2013

FUMET, I ARRÒS AMB CALAMARS i gambots


Avui un arrosset que sempre bé de gust. Una recepta molt recomanable per quan som una colla, que fa festa, resulta econòmic i s'hi pot posar multitud d'ingredients. Acompanyat d'una amanida i després unes postres i ja tenim el menú preparat. Per fer aquest plat faré servir arròs Bomba. Una varietat que necessita una cocció més llarga, té un gran capacitat d'absorció i reté molt bé els sabors. De preu és una mica més car que la resta, però si el feu servir, veureu que val la pena.

Per què l'arròs quedi ben gustós no hi pot faltar un brou de peix. Amb només uns caps, unes quantes espines i unes verdures podeu un fumet senzill, com el d'avui, que farà que el plat ens resulti més saborós. 




Ingredients per un fumet senzill:

Caps i espines de peix
1 porro
3 grans d'all
Llorer i farigola
2 litres d'aigua mineral
Oli d'oliva Verge Extra
Sal



Sofregim a foc suau i amb un rajolí d'oli els alls i el porro, uns tres minuts. Mentrestant posem una olla amb l'aigua a escalfar.
           

Afegim el peix i les herbes, una mica de sal i sofregim tres minuts més. Ara hi podríem afegir una mica de vi blanc sec, però com jo ja n'hi posaré després a l'arròs, no ho faré. Tirem l'aigua bullent, escumem i deixem bullir durant 20 minuts, rectifiquem de sal si cal.
           

Ja el podem colar i reservar per fer l'arròs. Si en feu més quantitat també en podeu congelar una part i fer-lo servir per una propera vegada. 

Ara ja podem posar en marxa l'arròs.
Ingredients per 6 persones:
500 gr. d'arròs Bomba del delta de l'Ebre
1 pebrot verd
1 ceba
3 tomàquets de branca
200 gr. de pèsols
2 grans d'all
Julivert
4 o 5 calamars mitjans a rodanxes
6 gambots (aquest cop eren congelats)
1 litre i mig de fumet de peix
100 ml. de sake o vi blanc sec
Oli d'oliva Verge Extra
Sal i pebre
         
Rentem i escorrem be el peix. Tallem els tomàquets, la ceba i el pebrot a quadres petits. Salpebrem els gambots i els fregim amb una mica d'oli a la mateixa cassola que farem l'arròs, un minut per cada banda.
             

Els reservem. Sofregim el pebrot i la ceba uns tres minuts a foc suau.
             
Salem els calamars i els afegim a les verdures. Els sofregim un parell de minuts i aboquem el sake o el vi. Deixarem coure els calamars uns 10 minuts. Afegim els pèsols... Si son congelats els poseu després de tirar-hi el brou.
             

...i el tomàquet, que sofregirà uns tres minuts i finalment l'arròs. Engeguem el forn a 200º de dalt i baix.

Trinxem dos grans d'all i unes branques de julivert i afegim a la barreja.
             

Hi tirem el fumet bullent i deixem coure 12 minuts. Tastem i rectifiquem de sal si cal, disposem els gambots per sobre i enfornem a 200º els últims 7 minuts de cocció. 
             

Traiem del forn i deixarem reposar 4 o 5 minuts abans de servir. Si us agrada, hi podeu posar colorant o safrà al moment d'afegir el fumet, però jo el prefereixo amb el seu color natural.
Sol recordar que l'arròs Bomba necessita una cocció més llarga i per tant de més quantitat de brou que la resta d'arrossos.

Fins la propera i que vagi de gust.

30 comentaris:

  1. Això és recepta de festa!! jo sempre associo l'arròs amb peix a l'estiu i a les reunions de família, com dius és genial si ets un grupet. T'ha quedat genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Eva. I si es pot fer al camp, el resultat ja és rodó. Petons.

      Elimina
  2. Vaya nivel, qué maravilla!!!Te hago la ola, un aplauso y una reverencia. Si tuviese sombrero me lo quitaría...Ja, ja, ja Enhorabuena!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Mary!!! Con estos halagos... así da gusto cocinar. Besos.

      Elimina
  3. Això si que és un arròs! T'ha quedat genial Mercè, quina bona pinta! Com tu dius l'arròs és per gaudir amb companyia. Enhorabona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Nuria. I de postres un trosset de coca de pinyons, eh? ;))) Petons.

      Elimina
  4. Umm que rica!!besos
    dezazu.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracia, Dezazu. Ara te hago una visita. Besos.

      Elimina
  5. Que ben explicat i fotografiat i el resultat, que boooo!!! T'ha quedat espectacular!!!

    Molts petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cristina. Qui no ha fet mai un arròs no sap el que es perd, eh? Petons.

      Elimina
  6. Mmmmm! Gairebé m'arriba l'olor només d'imaginar-me el saborós que ha de ser. Un senyor plat de diumenge, que em recorda a les trobades familiars d'estiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Chus. Una recepta per fer amb la colla i si pot ser a l'aire lliure, millor que millor. Petons.

      Elimina
  7. Oh, quina pinta! Aquests arrosos fan festa!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només el fet de treure una cassola a la taula, ja fa alegria, Marta. I molt important, que la parròquia vingui amb gana per què encara el trobin més bo. :)))

      Elimina
  8. Mare de Deu MERCÈ... quin goig que fa aquesta CAÇOLA!!!
    Mira tot i que estem a la sobretaula m'has fet venir salivera, jaja
    Tot tan ben explicat i amb ingredients de qualitat, te que ser un gust dels bons assentarse a la vostra taula.
    Et dono la raó, l'arros bomba es mes car pero el resultat al portar el plat a taula es estupendo.
    FELICITATS XATA ETS UNA CUINERA D'EXCEPCIÓ!!! :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Conxita!!! Com es nota que ens agraden les coses bones. Jo prefereixo no tanta quantitat, però que sigui bo. Amb poques coses és gaudeix tant, com amb un arròs al punt. Una forta abraçada.

      Elimina
  9. ... i ara llegiré també el teu! No el coneixia!!!
    Quin pas a pas més complet, moltes gràcies!!!
    Et segueixo, bonica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara acabo de donar una volta pel teu blog, noia no sé com no l'havia descobert abans. Quina meravella!!!

      Elimina
  10. Me encanta tu blog ^ ^
    te gusteria que nos seguimos la una a la otra?
    sigueme y hagamelo saber con un comentario
    y te sigo también :))


    besos
    http://lemonchicbeautyfashion.blogspot.it/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Lemon Chic. Me paso por tu blog, a ver lo que se cuece. Besos.

      Elimina
  11. Hola! tens u8n bloc molt maco i m'ha agradat com expliques les receptes. Em quedo per aqui....
    T'invito a visitar el meu: http://cuinadunaaprenent.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, ja m'has alegrat el dia!!! Ja he vist que t'has afegit a la colla, Roser. Ara me'n vaig cap allà. Petons.

      Elimina
  12. ...només una cosa...amb copeta de cava ben fresqueta...no hase falta desí nada má...

    ResponElimina
  13. Hola Mercè!!
    Mare meva quin bloc més ben documentat: quines fotos més xules!!!!! L'arròs es menja amb els ulls!!!! Quina sort haver aterrat a aquí: el que m'estava perdent!! :) Em quedo!!!
    Si en tens ganes i t'interessa pots donar un cop d'ull al meu bloc: http://bruixesalacuina.blogspot.ch/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Dolors!!! Ara vaig a veure que s'hi cou. Petons.

      Elimina
  14. Qué bueno este arrocito!!! Me encanta el toque que le has dado con el sake, qué lujo! Bueno y el despiporre con los carabineros, jajaja

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un día es un día y además estos eran congelados, Manderley. :((( Besitos.

      Elimina
  15. Hi dear Mercè!
    this rice is just to die for, love its looks and the way I can almost smell it through the screen! perfection!
    wish a great week my sweetie!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you, Aida! I love your enthusiasm. Kisses and happy week.

      Elimina