dimarts, 26 de març del 2013

BACALLÀ CONFITAT amb mongetes



Una recepta típica de Quaresma amb una cocció respectuosa com és un confitat.
-Per aquestes dates és quan més bacallà venem -em diu la Neus a la seva parada de la Boqueria de Barcelona. I és que els temps canvien però algunes tradicions encara es mantenen. Sigui o no sigui Quaresma, cuinar un bacallà confitat, sempre és un gust. El peix cuinat d'aquesta manera es desfà sol de tocar. I que me'n dieu, si a més l'acompanyem amb unes mongetes de Santa Pau amb una picada d'all i julivert i una salsa al pil-pil lleugera?  Be, més val que comenci amb la recepta, abans no em caigui la baba.                         





Ingredients per dues persones:

2 talls de bacallà fresc o des-salat
200 g. de mongeta cuita de Santa Pau
All
Julivert
Oli d'oliva verge extra
Sal Maldon
Som-hi doncs.

Aquest bacallà és del fresc, primer el deixarem net d'espines amb l'ajud d'unes pinces. Escalfem una quantitat d'oli suficient per submergir els talls de peix, tirem un gra d'all i el deixem refredar fins que puguem sucar el dit sense cremar-nos.
Introduïm els talls amb la pell cap per munt i en 10 minuts, ja ho tindrem. Traiem el peix amb molt de compte  i el posem en una cassola, ara amb la pell cap per baix. Mireu com a quedat, quasi es desfà.
Deixem reposar tapat uns 7 o 8 minuts. Mentre tant trinxem un parell de grans d'all amb el julivert.
                       
Al reposar, el bacallà ens a deixat anar una mica d'aigua i junt amb la gelatina que té aquest peix, ens servirà per muntar un pil-pil lleuger. Afegim una mica de l'oli del confitat i voltejant la cassola o amb l'ajud d'un colador, anem remenant una estona fins que ens quedi una salseta lleugera, on hi abocarem l'all i julivert, i les mongetes cuites. 
Escalfem la cassola amb les seques i ja podem emplatar. A sota un llit de mongetes i a sobre el bacallà. Una mica de sal Maldon i llestos.

Ja sabien el què es feien els bascos quan van inventar aquesta salseta tan bona, ja... Que vagi de gust i fins la propera.

8 comentaris:

  1. Ahir també en vam fer, de bacallà confitat per sopar. Queda tan melós, oi? només el vam acompanyar de melmelada. Amb monegetes ha de quedar ben cremós, Mercè! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. No se'm hagués acut mai. Vols dir amb la melmelada de pebrots verds que vas fer l'altre dia? Petons.

      Elimina
  2. Hola Mercè, jo també sóc de Barcelona, jajaja

    Gràcies per la teva visita, aquest bacallà ha d'estar boníssim. Tens receptes que estan molt bé, alguna faré i ja et diré com m'ha quedat.

    Una abraçada i que passis una bona Setmana Santa.

    *Pilar*

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres Pilar, no me'n havia adonat. I mira que ho posa al principi del blog... Igualment conciutadana, je, je, je.

      Elimina
  3. Fabulosa la receta. Las legumbres y el bacalao casan estupendamente, me encanta la combinación!!!

    ResponElimina
  4. Amb uns ingredients així no pot fallar-te mai la recepta! es veu tot boníssim i d'una qualitat excel·lent! Les fotos, genials! Que tingues bones vacances Mercè!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment Marta! Si és que tinc una peixatera que no me la mereixo!!!

      Elimina
  5. Una cocción muy sencilla y respetuosa para que el pescado conserve todas sus propiedades. Saludos.

    ResponElimina