dimecres, 19 de juny de 2013

COCA DE SANT JOAN amb fruites i pinyons


Avui com no podia ser d'una altra manera, toca la coca de Sant Joan, feta a base de brioix, que tan serveix per fer la Mona de Pasqua, com el Tortell de Reis. Una massa que té el seu què, però si seguim unes quantes indicacions ens quedaran unes coques fantàstiques. Jo com sempre, he fet servir la recepta que en el seu dia vaig aprendre en una demostració al Forn Baltà de Barcelona. Amb aquestes mides m'ha sortit un parell de coques que feien 500 g. cada una, un cop cuites.

Per aquesta ocasió vaig adquirir l'11 de maig, dia de Sant Ponç i patró dels herbolaris, aquestes fruites confitades aprofitant que es celebrava aquesta fira de renom aquí al carrer Hospital de la meva ciutat. Un dia a l'any, aquesta via s'omple de paradetes on podem trobar, herbes i remeis naturals, fruites confitades i tot tipus de mel i ruscos, que omplen el carrer de aromes i colors. Tot de temptacions a cada passa.

Començarem fent la massa mare. Fixeu-vos que els líquids van a pes.







Ingredients massa mare:

63 g. d'aigua tèbia de l'aixeta (sense gust a clor)
25 g. de llevat fresc
125 g. de farina de força






En un bol barregem la farina l'aigua tèbia i el llevat esmicolat.
                   

Donem forma de bola i fem una creu a sobre amb un ganivet. Deixem llevar la massa tapada en un lloc allunyat de corrents d'aire, fins que dobli de volum.
                   


Ingredients per la coca:
75 g. de sucre blanc
5 g. de sal
2 ous de pagès refrigerats
93 g. d'aigua freda de l'aixeta
375 g. de farina de força
5 g. de millorant (àcid ascòrbic), opcional
Ratlladura de pell d'una taronja o 8 gotes d'essència
Matafaluga o anís verd
La massa mare
125 g. de mantega refrigerada i tallada a daus

Per decorar:
1 ou de pagès
Fruita confitada
Pinyons
Sucre gebrat

Comencem amb la coca.

Jo per amassar he fet servir la panificadora amb un programa que no escalfa, en el meu cas és la del Lidl, he fet servir el número 7 i amb la tapa aixecada. L'objectiu és que la massa no s'escalfi.
Muntem les pales i posem tots els ingredients de la coca dins la cubeta amb l'ordre enumerat, excepte la mantega. Engeguem i passats 8 minuts afegim la meitat de la mantega. Deixem passar uns altres 7 o 8 minuts i afegim la resta. Un cop finalitzat el procés, aturem la màquina i deixem fermentar la massa fins que dobli el seu volum, aprox. entre 45 minuts i 1 hora, ara sí amb la tapa baixada. Traiem les pales i dividim la massa en dos.
                   

Donem forma ovalada a les coques, les pintem amb l'ou batut i deixem reposar cobertes fins que doblin de volum. Mentre tant amb un parell de cullerades soperes de sucre i 2 o 3 gotes d'aigua, fem el sucre gebrat. 
                   

Anem tallant les fruites per guarnir les coques. Quan hagin fet l'augment (mireu la vora de la coca decorada, és una mica més del doble d'alta que quan l'he pintat amb l'ou) les guarnim amb les fruites, els pinyons i el sucre gebrat. Enfornem a 220º amb el forn pre-escalfat de dalt i baix i a una alçada de la meitat més un, durant 15 minuts. Si abans d'acabar de coure ja es veu torradeta, la tapeu de sobre amb un paper perquè no es cremi.
                   

I ja la tenim a punt. Esperem que es refredi del tot abans de tallar-la.
Ja veieu com queden d'esponjoses aquestes coques. Aquest cop una coca l'he congelat tallada en tres trossos. Al cap d'un parell de dies n'he tret un tros, l'he posat al forn directament sense descongelar durant 7 o 8 minuts i semblava acabada de fer.

El procés de fer brioix pot semblar un pel feixuc i llarg, però un cop es veu el resultat, de debò que val molt la pena i queden unes coques que res tenen que envejar a les de forns i pastisseries.

Felicitats als Joans, les Joanes i a la resta, que gaudiu de la revetlla.

Bon profit i fins la propera.

28 comentaris:

  1. oh, que bona que sembla, Mercè! I el pas a pas t'ha quedat genial, ja no tenim excusa!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per mi qualsevol excusa és bona per animar-me amb el brioix. Hi tinc debilitat... :))) Petons.

      Elimina
  2. Hola Mercè! Enhorabona per la coca sembla talment d'un forn professional!! Tens un blog fantàstic, m'agrada com expliques les receptes pas a pas i semblen molt fàcils. Vaig fer el teu Pa de Pessic, i em va quedar boníssim, l'únic que una miqueta cru del damunt. Em fa una mica de por fer aquesta coca perquè no tinc panificadora, però intentaré fer-la.

    Montse V.R.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Montse!!! Me n'alegro molt que t'animessis amb el pa de pessic, encara que fos millorable. Cada forn és un mon. Jo acostumo a enfornar a alçada mitja i amb calor de dalt i baix. El meu forn és elèctric i no precisament de darrera generació, com no és digital, la temperatura la calculo una mica a ull. En quan a la coca, la massa també és pot fer a ma, però quan una massa porta mantega la feina pot ser una mica pesada, jo t'aconsello millor que algú et deixi una amassadora. Però, endavant, si t'animes ja em diràs el què. En aquest cas, deprés de fer la massa mare, comença fent un volcà amb la farina i ves afegint la resta d'ingredients. La mantega igual, en dos cops. Petons i bona revetlla. :)))

      Elimina
    2. Gràcies Mercè, aquesta mateixa tarda compraré la Matafaluga, i m'hi poso.

      Montse V.R.

      Elimina
    3. Hola Mercè!, gràcies, moltes gràcies, després de 18 anys de mandra de fer-la, per fi m'he atrevit!! I estic taaaaant contenta del resultat, que el vull compartir amb tu. Estaré molt pendent del teu blog per practicar més novetats!!! Una abraçada d'una seguidora!

      Elimina
  3. Amb el briox encara em queden milions de pràctiques, a veure si algún dia em surt.
    Va bé tenir el pas a pas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta recepta a mi mai m'ha fallat. És qüestió de provar, i si et surt be... vigila, perquè ja no pots parar...

      Elimina
  4. Apa, apa... que ja el tenim aquí!!! vull dir a San Joan, i sens dubte acompanyat de la COCA; i aqueste teva es veu tan esponjosa i plena de fruites com a mi m'agrada que ja començaria ara mateix que es l' hora de berenar.
    Bueno hem conformaré en menjar la que m'ofereixin els meus amics, perque jo soc incapaç de fer aquestes maravelles.
    MERCÈ, gaudeix de la revetlla i de la teva COCA, que deu ser molt bona.
    PETONET :))))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment Conxita!!! Realment és el que més m'agrada de la festa, per que dels petards, intento fugir. Bona revetlla i un brindis internautic, per què millorin les coses.

      Elimina
  5. Ohhh, qué doradita, qué esponjosa Mercé, ñam...Fabulosa!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Mary. Lo que no me ha quedado tan lucida es la foto, pues ese día iba con prisa. :( Ya habrá otras ocasiones...

      Elimina
  6. Bona, bona, bona. Quina revetlla més dolça!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que n'era, en passat, de bona. Demà sant tornemi... Bona revetlla. :)))

      Elimina
  7. Mercé t'ha quedat de luxe!!!! es veu molt esponjosa!!!! molts petonets guapa i bona revetlla!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Judith!!! El que agrada mai no fa mandra... >.<

      Elimina
  8. Que bona que t'ha sortit nena....quina raò que tens com fetes a casa res de res....y la oloreta que queda...ummmmm...
    petonetsssss.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que m'has de dir... i tu ho saps millor que ningú, Mamilu. Que bones que son... Petons

      Elimina
  9. totally in love with this cake my dearest Mercé -reminds me so much of our traditional Xmas "Bolo rei" - my favourite!
    wish you a very summery week filled with the most pleasant moments!
    kisses
    Aida

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Aida!!! Cualquier receta con base de brioche siempre resulta deliciosa. Aquí es por la festividad de Reyes cuando comemos el roscón y es riquísimo. Mis mejores deseos y besos.

      Elimina
  10. Hola guapa,

    Yo llegué tarde para hacer esta receta, en Galicia no es tradición y la eche de menos. Pero igualmente, a lo mejor me animo ;)

    Un beso,
    Cristina♥
    http://blog-andcoffee.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya habrá otras ocasiones, Cristina. Aquí no tenemos fama de fiesteros, pero en la verbena de San Juan, que no falte la coca ni el cava. Besos y hasta la próxima.

      Elimina
  11. La teva també va quedar fantàstica Mercè! Quina bona pinta que té!!! Felicitats pel teu resultat, perquè realment es veu boníssima i esponjosa! Segur que va volar!

    Petons!

    ResponElimina
  12. Ja tinc feina per aquest cap de setmana! jejeje
    moltíssimes gràcies Mercè! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Recorda tots els ingredients van a pes i han de ser ben freds. Que pasis una bona revetlla Anònim i que vagi de gust. :)))

      Elimina
  13. Hola Merce, Jo tinc una consulta, no es pot posar un programa que amasi i escalfi? perque la masa puji millor?.
    Ara no recordo quin programa es el que faig servir per la massa de la pizza, pero amasa i escalfa aixi puja.
    Poder pel briox no es convenient??.

    gracies :))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Athena!

      Així com bé dius al fer la pizza, la massa vol escalfor, al fer pa també, però no es el cas del brioix.
      Aquesta massa el que vol es fredor mentre es va treballant.
      Després mentre reposa, aleshores, ja si. Pero nomes al final. D'altra manera no ens quedara una masa amb l'aspecte dessitjat.
      Aquesta recepta és la que fan servir al Forn Balta de Barcelona per fer les coques de Sant Joan i ells en saben un munt :)))
      Si et desideixes amb l'aventura, ja em diràs el què.

      Ànims amb les coques i una abraçada!!!

      Elimina
    2. D'acord Merce, moltes gracies. Casi segur que en fare una, ja et dire que tal jejejej.
      Petons.

      Elimina