divendres, 23 de novembre del 2012

COCA DE BRIOIX amb crema i pinyons

Es un gust poder fer una coca com aquesta a casa. Com altres vegades, he tingut l'ajud de la meva panificadora i aquest cop també hi ha col·laborat a la seva manera el Forn Baltà del barri de Sants a Barcelona. A la seva botiga Farinetes d'un temps ençà, hi comercialitzen a més dels preparats (ells li diuen pastades) de pa per panificadora, un assortit de diferents barreges dolces com aquesta per fer coca de brioix, donuts, i alguna més que ara no recordo. M'he decidit a provar el mix de brioix, i aquest a estat el resultat.  Per fer aquestes dues coques he necessitat els següents ingredients:

Per la massa:

200 gr. d'aigua freda
1 ou de gallina de corral
50 gr. de sucre blanc o morè, és igual
500 gr. de mix de brioix
40 gr. de llevat fresc
Un pessic d'anís verd o  matafaluga
50 gr. de mantega



Per decorar la coca:
1 ou
500 gr. de crema pastissera
50 gr. de pinyons
Sucre blanc

Procediment:
Anem posant els ingredients dins la cubeta de la panificadora per l'ordre enumerat, excepte la mantega.  

Introduïm la cubeta dins la màquina i triem el programa, en aquest cas el nº 7 de massa per pasta. Aquest programa ens va be per què no té l'opció de pre-escalfat, doncs aquesta massa en particular no vol escalfor. Engeguem i deixem que vagi treballant. A la meitat del programa, cap el minut 7, hi tirem la mantega tallada a daus freda de la nevera i esperem que el programa acabi.

Deixem reposar dins la cubeta fins que dobli el seu volum, aproximadament uns 30 minuts. Sobre un paper de forn untat d'oli col·loquem la massa i fem tantes parts com coques desitgem, jo n'he fet dues. Donem la forma a les coques dins la mateixa safata  que hagi d'anar al forn, les pintem amb ou batut i deixem reposar altre cop uns vint minuts.

Mentre engeguem el forn de dalt i baix a 250º. Un cop fermentades ja podem decorar amb la crema pastissera. En aquesta entrada explico com es fa. 

Afegim els pinyons i escampem el sucre. Abaixem el forn a 220º i introduïm la coca a una alçada mitja, durant 15 minuts aproximadament. Quan per sobre comença a estar torrada, ja es cuita per dins.

El resultat son dues coques de uns 750 gr. cadascuna que no tenen res que envejar a les que venen a qualsevol forn o pastisseria. Surten flonjes, aromàtiques i amb un gust boníssim.
Es una recepta laboriosa que necessita el seu temps. Però com en totes les coses bones, el resultat s'ho val.

12 comentaris:

  1. Aquesta coca mereix el Bocuse d'Or. Enhorabona perquè consegueixes que s'olorin els olors a través de la pantalla. Emma

    ResponElimina
  2. Ja tinc coca per Sant Joan! Pero... ets de casa, de Sants!! Quina casualitat! No cantaràs pas?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com me n'alegro Mariona!!! i espero que la gaudeixis. Però no, no soc del barri de Sants, només hi vaig de tant en tant a comprar les farines i també vaig assitir ja fa temps a una demostració de com fer coques al forn Baltá molt interessant. Precisament, em va semblar llegir que un dia d'aquest en fan un taller. Petons i que vagi de gust.

      Elimina
  3. Quina bona pinta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    M'encanta el teu blog. És una llàstima que ens deixis!
    Ànims!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anònim!!! Si t'animes a fer-la t'agradara molt. :))) Gràcies per comentar.

      Elimina
  4. Hola Mercè,

    Com ja et vaig comentar a la recepta del tortell de reis, tinc pensat fer aquesta coca per Sant Joan perquè no soc gaire fan de la fruita confitada i a més la crema agrada a tothom, saps si es pot fer amb farina de força o llavors s'ha de fer massa mare? el lloc aquest de Sants em queda una mica lluny per anar-hi..

    Moltes gràcies!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ktalana!

      Sí, amb només la farina de força la podras fer sense cap problema. El procés és el mateix pels diferents tipus de coques de brioix, només varia el guarniment. Si fas servir la recepta de la coca de Sant Juan amb fruita i pinyons, però el guarnimet el fas de crema com el d'aquesta coca, també et quedara igual de bé.
      Molt important recordar que els ingredients han de ser ben freds, :)))

      Espero que et quedin unes coques estupendes i feliç revetlla!!!
      Una Abraçada.

      Elimina
  5. ohhhh que bones han quedat!! i amb una pinta estupenda! seguint els teus consells tot el que faig queda exquisit! Moltes gràcies per aquestes receptes tan i tan bones :D
    Cristina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé que les coques t'hagin quedat de primera, Cristina!!! Encara que els consells ajuden... el mérit és sempre de la cuinera :)))

      Petons i una forta abraçada!

      Elimina
  6. Hola, que bona pinta!! però qué es el mix de briox?
    Gràcies. Conxita

    ResponElimina
  7. Hola Conxita,

    Ho explico al començament de l'entrada. És una barreja que venen al Farinetes, la botiga que el forn Baltà té al barri de Sants a Bacelona.

    Gràcies per la visita i Bones Festes!!!

    Mercè a la cuina.

    ResponElimina