dimarts, 25 de juny del 2013

PA DE KAMUT I SANDVITX de formatge fresc amb alvocat

Avui he optat pel Kamut, una farina que encara no havia fet servir mai.  És el blat més antic que es coneix, originari d'Egipte i carregat de propietats nutricionals. Un gra de cultiu ecològic molt resistent a les plagues i baix en gluten i fibra, el que fa que a l'hora de saborós, sigui també molt digestiu. Carregat de minerals i vitamines és una varietat de cereal que he volgut incorporar a la dieta. 
A primer cop d'ull, es veu una farina fina sense impureses amb un lleuger color groguenc. La dependenta de Can Farinetes, on la vaig adquirir, em recomana barrejar-la per fer el pa amb una altra farina pel seu baix contingut en gluten. I com que és de cultiu ecològic, jo aquestes sempre les guardo dins la nevera i com a màxim  durant un mes de temps.


En aquest cas, com la faré servir per fer el sandvitx del repte de Memòries d'una cuinera, la barrejaré amb farina de força blanca, però segurament com millor ha de quedar és amb la d'espelta, una altra farina antiga, amb la que segur, s'ha de entendre molt be.




Ingredients pel pa de motlle:

270 ml. d'aigua mineral tèbia
1 cullerada de mel
8 gr. de sal
2 cullerades d'oli d'oliva Verge Extra
260 gr. de farina de Khorasan (Kamut, és la marca)
240 gr. de farina de força
25 gr. de llevat * (el correcte 18 gr.)





Comencem posant les pales a la panificadora. Anem incorporant els ingredients amb l'ordre enumerat. Fem servir un programa que sol amassi, en el meu cas, es la del Lidl i faig servir el número 7. Esperem que acabi el programa i deixem  llevar la massa fins que augmenti el doble del seu volum dins la panificadora, aproximadament uns tres quarts d'hora.
              

*Be, d'entrada sembla que m'he passat amb la quantitat de llevat, el proper cop sol n'hi posaré 18 gr. Per 500 gr. de farina, normalment en faig servir 14 gr. però al ser la farina de Kamut baixa en gluten, he pensat que hauria d'augmentar la proporció de llevat, be es veu que una mica sí, però no tant. 

Enfarinem la superfície on partirem la massa en dues parts. Donem forma i la posem en dos motlles lleugerament enfarinats. 
              

Deixem llevar tapat amb un drap humit, lluny de corrents d'aire i a poder ser en un lloc caldejat, fins que doblin de volum. Abans d'enfornar, amb un ganivet ben afilat fem un tall superficial de dalt a baix i els polvoritzem amb aigua, així ens agafarà un bonic color de sobre. Amb el forn preescalfat a 210º amb el foc de baix encès i una alçada mitja, courem durant 30 minuts, o fins que estigui daurat de sobre. Jo també hi he posat un recipient amb aigua dins el forn, perquè generi vapor. Trobo que millora la cocció del pa. 

Be, ha estat un dubte fins al final com afectaria l'excés de llevat a la forma dels pans. El resultat encara ha estat prou bo. En cas que un dia us animeu a fer pa, mai surt a la primera estèticament perfecte, però sapigueu que si és cuit del tot, sempre serà comestible. Desmotllem i deixem refredar del tot sobre una reixa.

Ara que ja tenim el pa, anem a fer el sandvitx.                      

 Ingredients de l'entrepà:

Formatge fresc de cabra
Rúcula
Tomàquet
Alvocat
Suc de llimona
Oli d'oliva Verge Extra
Sal



Tallem per la meitat l'alvocat de dalt a baix, la meitat què no fem servir, la reservem amb l'ós perquè és conservi millor i l'altra la tallem a làmines.                       
                          

Barregem amb el suc de llimona perquè no s'oxidi i ja podem muntar el sandvitx. Oli d'oliva, unes fulles de rúcula amb el seu sabor lleugerament picant, tomàquet, un polsim de sal, el formatge fresc...
                          

... i l'alvocat. Una mica més d'oli d'oliva i ja el tenim.
                          

Be, aquesta és la meva proposta de sandvitx, una combinació molt fresca per un dia de pícnic, emportar a la feina o fer un berenar-sopar amb els amics.

Fins la propera i que vagi de gust.

32 comentaris:

  1. Bo, sa i artesà! No hi ha res millor, Mercè!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un entrepà si es fa amb bona materia primera, por ser un aliment molt equilibrat, quanta rao, Marina.

      Elimina
  2. Aquest pa té una pinta fantàstica! I el sandvitx, saníssim! Amb la caloreta deu entrar molt bé...
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marta!!! El millor de tot és aquesta farina, què no l'havia tastat mai i te un gust de pa, pa. Molt recomanable.

      Elimina
  3. Estas hogacitas enamoran a cualquiera, qué maravilla. Vaya delicia de bocata!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Mary!!! La verdad que con solo ver el colorido, ya tenia ganas de comerlo.

      Elimina
  4. No m'ho puc creure Mercè! perquè he vist el pas a pas perquè sinó crec que és de compra!! Quin pa més bo que has fet!! (i segur que millor que els de compra). Ja provaré de comprar aquesta farina. Artista! Petons, Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Marta!!! I el millor de tot és que la rúcula era del meu mini hortet urbà!!! No et dic més...

      Elimina
  5. MERCÈ... Admiro la cura i el coneixement que tens de les coses, i la veritat es que he sentit campanes del KAMUT, pero gracies a la teva explicació ja en conec un xic més...
    NENA quin entrepá mes REBO!!! tot tan ben posadet i amb una imatge preciosa.
    Un bon dimecres xata i FELICITATS per deixarnos aquesta meravella :))))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tan matinera com sempre, Conxita, gràcies. No volia que la entrada fos un entrepà, a seques, volia una cosa més lluída. És com quan fas una visita i vols quedar be, ya m'entens... Que tinguis un bon dia i una força abraçada.

      Elimina
  6. Merce!!!! que me gusta el pan con harina de Kamut :) es una delicia..bueno, a mi todos los panes me encantan..creo que si no fuese tan peligros para los michelines viviría a base de pan con cosas :)
    tu propuesta es super rica y por otra parte muy sana y ligera... con unos colores que incitan a comerlo y a pensar en verano!!!!
    perfecta!...muchos cariñitos preciosa muchosmuchosmuchos!!!!!!! :)
    feliz semana!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Juana!!! Me pasa igual, me encanta probar nuevos sabores, si es que tengo debilidad por el pan, que le voy hacer... Un fuerte abrazo.

      Elimina
  7. He d'aconseguir farina de kamut ja, perquè aquest pa m'ha fet salivar!!! i el sandvitx saníssim!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si un forn ven d'aquest pa, sempre et podrá vendre una mica d'aquesta farina... Gràcies per la visita.

      Elimina
  8. mmmm, quina bona pintra.
    Heheh, que treballadora, t'has fet el pa i tot!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Noia, que em presento al Memòries, i he de quedar be... ;) Petons.

      Elimina
  9. Un entrepà sa i amb una pinta deliciosa. I una cosa més que he après, no coneixia la farina de kamut

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'agrada anar tastant coses noves, i amb el pa hi tinc tirada... Que tinguis un bon dia :)))

      Elimina
  10. Hola,

    Te he quedado un post de anuncio. Te ha quedado genial Merçè, parece delicioso. Me encantaría tb aprender a hacer focaccia :)

    Un beso,
    Cristina♥
    http://blog-andcoffee.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa!!! El tema del pan siempre asusta un poco al principio, pero a la que le pierdes el miedo, es un no parar. Pequeños procesos milagro, que emocionan. Primero ves crecer la masa y la culminación final cuando cuece en el horno... pocas cosas hay tan agradecidas como el pan casero. Te he convencido? Besos.

      Elimina
  11. Mercè!!! Estic viva!!! després de molts dies, he vingut i em trobo meravelles com sempre :) els panets aquests que fas son (apart de bons, segur) moníssims! de postal :) ha de ser boníssim aquest entrepanet d'alvocat!! sempre estem fent guacamole així que ja veus, ens agrada força. Es veu molt fresquet!!! Un petonot i que sàpigues que no m'en oblido del teu blooooog!

    ResponElimina
  12. PD: ja veig la tarima :P molt bé!!!! apart de gran cuinera, ets una gran fotògrafa jejeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si et refereixes a l'imatge de la farina, son un parell de fustes de tallar... ;) Petons.

      Elimina
  13. Que pan más rico te ha quedado!!! hace poco vi la harina de kamuy en el herbolario pero todavía no la he probado (tengo que confesar que soy fans incondicional de la de espelta jaja) Me encanta tu propuesta de sandwich ¡Feliz fin de semana!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Heva. La cuestión es ir probando y experimentando. Besos y buen finde.

      Elimina
  14. olé Mercè!!! quina passada, el pa i el farcit són una passada. Moltíssimes gràcies per participar. Guapa. Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres per donar-me l'oportunitat. Ja tinc ganes de veure la llista!!! :))) Bon cap de setmana.

      Elimina
  15. Ains... no sé què ha passat amb el meu comentari. Deia que se m'ha caigut la baba amb el teu pa.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que està voltant pel Cyberespai... Gràcies Mónica, ara em paso ha veure què es cou per casa teva. Bon cap de setmana.

      Elimina
  16. Hola Mercè, que rico pan, tiene una pinta buenísima. Acabo de conocer tu blog y me gusta, me quedo como seguidora y te invito a visitar mi blog.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  17. Encara no he cuinat mai amb kamut però t'ha quedat espectacular!
    I això és un sandvitx COMPLERT de formatge, què bo!
    Petonets i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, vaig a veure si ja ha sortit la llista....

      Elimina