divendres, 27 de setembre de 2013

Cóc de poma i pinyons


Sense adonar-me ha arribat la tardor, tot i el bon temps, sembla que el cos comença a demanar alguna cosa més consistent. Tenir un tros de coca casolana per esmorzar és tot un luxe a l'abast de tothom, i si no veieu quina recepta més senzilla i bona.
Aquesta coca, és una recepta del llibre Cuinar per ser feliç, de la mestra cuinera, Carme Ruscalleda, ella l'anomena cóc ràpid i podríem dir, que la base és un pa de pessic. Veureu que els ingredients de la recepta vénen donats a partir del pes dels ous, així la proporció no ens pot fallar mai.
Després li podem posar les fruites que més ens agradin, jo aconsello de tallar-les ben finetes, si les poseu a sobre, per no afegir un pes excessiu al coc o més gruixudes si les preferiu barrejades amb la massa.

Som-hi amb la recepta.





Ingredients per un motlle de 18x27 cm:

4 ous de gallines de corral
El mateix pes de sucre morè(210 grams) més un pessic per posar per sobre
La meitat pes de farina de blat (105 grams)
10 gr. de llevat químic Royal
5 gotes d'essència de llimona
1 poma laminada
Un pessic de pinyons



Batem els ous amb el sucre fins que ens quedi una barreja ben ferma i afegim l'essència de llimona
Ajuntem el llevat amb la farina i els passem per un sedàs.
Anem incorporant la farina a la massa muntada a marxa lenta just fins a afegir-la tota i reservem.


Els que em seguiu, ja sabeu que a mi sempre m'agrada folrar el motlle.
Agafem un full de paper de forn i el dobleguem amb quatre.
Fem coincidir el vèrtex del paper amb el centre de la safata i premem amb el dit la cantonada, per fer-ne un senyal.
Tallem des de l'extrem fins a el senyal i retallem el costat més llarg per igualar-lo amb el més estret.
El posem a la safata i si no és prou a la mida el rectifiquem.


Un cop la mida és la correcta, l'engreixem amb una mica d'oli o mantega. Si ho feu abans de col·locar el paper, us serà més senzill de fer.





Ara ja podem abocar-hi la massa.






Al darrer moment pelem i laminem la poma per què no se'ns oxidi, amb l'ajud d'un pelador, així ens quedaran uns talls de poma ben fins i quasi no hi afegiran pes a la massa. 







Repartim les làmines de poma per sobre, uns quants pinyons i espolsem amb una mica de sucre morè. 







Enfornem amb el forn preescalfat a 180º aproximadament uns 25 minuts. Per assegurar-vos que ja és cuit podeu fer servir el recurs de punxar-lo amb un escuradents. Si no surt net l'haureu de deixar uns minuts més.


Ja tenim preparat el cóc per berenar!

Fins la propera i que vagi de gust.

28 comentaris:

  1. Fantàstic Mercè!!!! Jo és que quan veig aquestes coques, poca cosa més necessito: ha quedat molt bonica i segur que molt i molt gustosa: t'agafaré la recepta!! :)
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Dolors. Venint de la Carme Ruscalleda no podia ser d'un altra manera. ;) Petonets capa Suïssa!!!

      Elimina
  2. Que bo ha de ser! Em quedo la recepta que la faré seguríssim! Molts petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si el fas, t'agradarà molt, Núria!!! ;) Petonets i bon cap de setmana.

      Elimina
  3. És veritat, als esmorzars I berenars vé molt de gust prendre masses esponjoses, com aquest coc que, per les imatges, ha d'estar deliciós. I amb la mançana I els pinyons, no pot fallar. Bon cap de setmana, Mercè.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi, amb una mica de dolç, em fas feliç, i pel que dura a casa, a tots els hi deu pasar igual. :))) Petonets i gaudeix del cap de setmana, també.

      Elimina
  4. Que bonica que t'ha quedat! I que bona!!! De poma, sens dubte una de les meves preferides i amb el toc dels pinyons... un extra que encara m'agrada més!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que va quedar molt tobeta i bona, sí, Cristina. ;) Encara que si tingues que triar, no sabria si decantar-me per la coca o pels teus Scones. Com han de ser de bons!!! Bon cap de setmana.

      Elimina
  5. Estic esmorzant i veig això...oh! em ve una salivera. Què bones són les coques de sempre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina rao, tens, Cristina!!! Amb què poca cosa es pot feliços als de casa.... Petonets.

      Elimina
  6. Mercè, tinc el coc al forn!!!!! Ja et diré com surt!! :) Els amics del meu senyor marit l'estan ajudant ara mateix a traslladar una taula que pesa com un burro mort i he pensat que un trosset de coc amb un cafè els ajudarà a oblidar el mal tràngol ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que els hi agradarà, Dolors!!! Ja veuràs que flonja queda i que bona... Ja m'ho diràs. Que no hi ha res més agraït que una panxa contenta. ;) Sort amb el trasllat i bon cap de setmana.

      Elimina
  7. Respostes
    1. Gràcies, Mónica!!! Acabo de fullejar el teu últim magazin, i m'has deixa't sense paraules. Una preciositat absoluta.

      Elimina
  8. Doncs mira MERCÈ; la teva COCA, m'ha vingut com caiguda del CEL; perque aquesta tarda pensaba que en el transcurs d'aquesta setmana que be en faría una; perque es ben cert que el cos ja comença a demanar mes sucres i tampoc ens fará cap mal un bon troç d'aquesta delícia que es ben natural.
    T'ha quedat estupenda amiga!!! i les fotos molt bufones com tot el que tu toques.
    BONA SETMANA XATA :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Conxita!!! En lo de natural, no vas mal encaminada, al no portar cap làctic, ni tampoc mantega, les calories i els greixos no són excesius. L'unic el sucre, però menjant-ne amb moderació i de tant en tant, és una petita alegria pel cos ;) Una forta abraçada i feliç setmana a tu també, guapíssima.

      Elimina
  9. Òndia! Aquest "truc" per tallar el paper a la mida del motlle no els sabia. En prenc nota!
    El pa de pessic, boníssim! És veritat, perfecte per un esmorzar!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Trobo molt pràctic folrar el motlle, Marta, després pots tallar les coques fora de la safata i sempre les tens igual de noves, i sense ratllar, molt important de cara a les antiadherents, ;) Petonets.

      Elimina
  10. Mercè, et canvio un trocet del meu plum per un del teu cóc!
    El plat d'escopinyes me l'emporto cencer, que les anyoro molt a Holanda :)
    petons

    ResponElimina
  11. Lo buenísima que te ha quedado Mercé, qué maravilla!!! vaya delicia de combinación!!!

    ResponElimina
  12. AISHA, petonets cap a Holanda!!!
    MARY, De primero me pido tus croquetas de bacalao!

    ResponElimina
  13. És boníssima! Jo també l'he fet, el tinc aquest llibre, i em va agradar molt, però no la tinc la blog, jeje!
    Moltes gràcies, Mercè, per recordar-me-la, qualsevol dia la repetiré. Potser avui!
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si la fesis, m'encantaria veure les fotos. Petonets.

      Elimina
  14. Se m'havia passat aquesta recepta! al veure el comentari que m'has escrit avui he pensat que feia dies que no em passava per aquí, i apa, recepta nova! que per cert m'encanta, pomes i pinyons són ingredients de luxe. Amb aquest coc haureu tingut uns esmorzars i berenars genials!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Eva. Encara que aquest tipos de dolços a casa nostra desapareixen en un vist i no vist :))) Petonets.

      Elimina
  15. Que buena pinta tiene esta coca. Y pensar que nunca la he hecho teniendo varias recetas pendientes.
    Esta con manzana y piñones debe ser estupenda y me encanta el grosor que se le queda, esa miga tan blanca.

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Queda muy tierno, como un bizcocho, pero no tan húmedo, Manderley. Y al no llevar ni leche, ni aceite, ni mantequilla, siempre nos podemos dar el gusto más a menudo ;) Besos, también para tus gatitos.

      Elimina
  16. Que rica te ha quedado!! tiene una pinta estupenda y tiene que estar muy jugoas, me encanta.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina