dijous, 11 d’abril del 2013

TONYINA A LA PLANXA amb pèsols ofegats

Avui un peix blau que per la seva textura, ens pot semblar carn. La tonyina és abans que tot un peix dels que anomenen saludables, per tant, anirem molt amb compte amb el temps de cocció, per no espatllar-lo i que  ens quedes dur i sec com la sola de una sabata. D'altra banda, abans no s'acabi la temporada, l'acompanyaran uns pèsols frescos del Baix Llobregat, tendres, saborosos i que afegiran un contrast dolcet al plat.

Ingredients per dues persones:

2 filets de tonyina fresca
200 g. de pèsols ja triats
1 ceba de Figueres
Oli d'oliva verge extra
Sal de cuina i sal Maldon

Per la salsa:

4 cullerades d'aigua
2 culleradetes de mel
2 cullerades de salsa de soja


Som-hi amb el plat.

Primer que tot i ja de rutina, tindrem els estris de cuina ben esmolats, doncs no hi ha com uns ganivets ben esmolats, per no prendre mal a la cuina. Trinxem la ceba i la posem a la paella amb un rajolí d'oli d'oliva.
                      

Deixem potxar la ceba 4 o 5 minuts a foc suau i tirem els pèsols. Afegim 4 cullerades d'aigua i un pessic de sal.
                      

Courem tapat a foc baix uns deu minuts. Comprovem si ja son cuits, destapem i saltegem un parell de minuts més i reservem. El temps de cocció dels pèsols dependrà del tendres que siguin aquests. Anem a fer la salsa.  Barregem 4 cullerades d'aigua amb dues culleradetes de mel.
                      

Ho desfem amb l'escalfor i afegim dues cullerades de salsa de soja. Deixem reduir a foc mig durant uns 3 o 4 minuts i ja ho tindrem.
                      

No courem la tonyina fins el moment de muntar el plat, doncs el seu temps de cocció és irrisori. Retallem la pell de la vora del filet. En un estri per fer a la planxa posem una gota d'oli i quan sigui ben calent posem el tall, 30 segons d'una banda. El color de la tonyina ens servirà d'orientació. Quan comença a pujar el cuit per la vora, sense arribar a la meitat, com a la foto, és el moment de donar-li la volta.
                      

Donem la volta i 30 segons més. Aquest és el moment clau, doncs per anar be, ens ha de quedar la tonyina cuita per fora i rosada per dins. Per acabar d'arrodonir el plat, mullem el sobre del plat amb una mica d'aigua i el posem al microones durant un o un minut i mig, i tindrem un plat calent a punt per emplatar.
                      

Posem una base amb els pèsols, a sobre el tall de tonyina tallat per la meitat i salsegem a gust de cadascú. Acabem amb una mica de sal Maldon per sobre.
Un plat molt senzill de fer, on tindrem l'èxit assegurat, si aconseguim coure la tonyina al seu punt just. No es tracta de servir els talls crus, però al tallar s'ha de veure el peix rosat per dins.
Que vagi de gust i fins la propera.

9 comentaris:

  1. Molt bo, Mercè! una recepta sana i molt ben explicada. Petons

    ResponElimina
  2. Te quedó fabuloso, riquísimo, se me hace la boca agua!!! Un manjar!!!

    ResponElimina
  3. wow, it looks absolutely delicious! certainly my kind of food! you cook divine, Mercé!
    besos cariño

    ResponElimina
  4. Aquest si que es un plat ple d'acids grassos bons per el nostre cos y acompanyat d'aquest pesolets tan dolços fan d'ell tota una delícia.
    Gracias Mercè, un menú que posaré en práctica.
    PETONS XATA I GAUDEIX DELS DÍAS DE DESCANS :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una recepta per cuidar-nos i gaudir a l'hora. Petons Conxita.

      Elimina
  5. Quin plat més bó i sa !!
    Una abraçada
    Joan i Sara

    ResponElimina
  6. Super sano y apetitoso guapa!!!
    Yo tengo que recoger los guisantes de mi huertito, así que pensaré en ti y haré este rico plato!!!!!
    Miles de besos y feliz fin de semana linda!!!

    ResponElimina