divendres, 19 d’abril del 2013

BRIOIX de Sant Jordi


A pocs dies de Sant Jordi i no sé si existeix un brioix fet exprés per aquesta festa. Sí que conec el pa de Sant Jordi amb les quatre barres de sobrassada. Com sembla que no hi ha festa que s'ho valgui sense brioix; per les revetlles amb les coques, per Pasqua amb la mona, per Reis amb el rosco... per què no, fer-ne un també per San Jordi? Doncs per aquesta festa catalana que fa que els carrers s'omplin de gent, cultura i roses, vagi aquesta coca!
La base de la recepta és el brioix què he fet servir ja en altres ocasions. 

Primer de tot farem la massa mare.



Ingredients:
63 g. d'aigua tèbia (no mineral)
25 g. de llevat fresc
125 g. de farina de força

Barregem tot, fem una bola amb una creu a sobre i deixem llevar tapat dins d'un bol lleugerament untat d'oli, fins que dobli el seu volum. Depenent de la temperatura ambient, trigara entre 45 minuts i hora i mitja.





Ara anem a preparar la coca.

Ingredients pel brioix:
Massa mare
75 g. de sucre
5 g. de sal
2 ous freds + 1 ou per pintar
375 g. de farina de força
93 g. d'aigua freda (no mineral)
125 g. de mantega sense sal freda tallada a daus
Ratlladura de llimona i taronja, o essència (10 gotes de cada)
Matafaluga o anís verd

Posem els ingredient dins la cubeta de la panificadora per l'ordre enumerat, excepte l'ou per pintar i la mantega. Fem servir un programa que no escalfi, molt important no re-escalfar la massa, tots els ingredients els posarem el més freds possibles i la mantindrem destapada. Al cap de 7 minuts hi tirem la meitat de la mantega i deixem que barregi. Deixem passar 8 minuts i afegim la resta de la mantega que l'haurem mantingut dins del frigorífic, fins aleshores. Deixem que acabi de pastar 8 minuts més i ja ho tindrem.
                      

Si tot ha anat be, el resultat serà una massa flonja, elàstica i gens enganxosa. En un recipient lleugerament engreixat deixarem reposar la massa tapada, fins que hagi doblat el seu volum. Trigara entre 45 minuts i un parell d'hores depenent de la temperatura ambient.
                      

Mentre la massa reposava, he anat per feina i he preparat la crema pastissera tal i com explico aquí. En aquest cas, un cop feta la crema, la separem en dues parts i una de les meitats la tenyim de vermell, jo he fet servir un pols de la marca Sosa color vermell. En general, no m'agrada fer servir aquest tipus de productes, però en aquest cas he fet una excepció; Tot sigui per la festa.
                   
Ingredients per la crema:
250 ml. de llet (jo de soja)
50 g. de sucre blanc
20 g. de Maizena
2 rovells d'ou de pagès (eren tan grocs que no ha calgut colorant)
Pell de llimona
Mitja branca de canyella
Colorant alimentari vermell

                      

Deixem refredar la crema i la reservem dins la nevera.

Primer folrem la base del recipient.
En altres ocasions poso les coques directament sobre un full de paper de forn untat d'oli sobre la safata del forn, però aquest cop, m'he volgut assegurar que el brioix quedés el més rodo possible i el couré dins una cassola de fang, també folrada amb el paper untat d'oli.
                       
Som-hi amb la massa. La treballem una mica per treure-li l'aire i en fem dues parts iguales. Donem forma de bola deixant la part de sobre llisa. 
Introduïm dins la cassola i pintem per sobre amb l'ou batut. Deixem reposar tapat fins que dobli de volum en un lloc lluny de corrents d'aire.

Decorem amb les quatre barres i tirem una mica de sucre pel voltant. Amb el forn pre-escalfat a 220º de dalt i de baix, courem a alçada mitja durant 18 minuts. Primer una coca i en acabat l'altra. Un cop cuites deixem refredar sobre una reixa.


I ja les tenim a punt. Amb aquests ingredients han sortit dues coques de Sant Jordi, l'una amb sucre per sobre i l'altra no, per veure com quedava. Totes dues han quedat prou be, ja ho veieu.

I per dins, com sempre, flonjes i aromàtiques, sense gens de crosta. Fer brioix sempre és un gust. En sí no és difícil, però reconec que és un procés llarg i s'ha que tenir molt en compte el tema de les temperatures al moment de fer la massa. Tinc que donar les gràcies al forn Baltar de Barcelona, ja què sense el seu assesorament, mai me n'hagés sortit (ja ho he comentat en altres entrades).

Ja sol em queda felicitar a tots els Jordis i Jordines. I als demés, espero que rebeu la rosa o el llibre, o totes dues coses.

Un cop més, que vagi de gust i a gaudir de la festa, que ja queda poc.

19 comentaris:

  1. Quina gràcia!!! Queda guapíssim, aquest brioix. Una mica difícil per mi, sense termomix, però tot és possible! La idea dels colors és genial. Petons i bon cap de setmana!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marina, però no és la Thermomix, es la parenta pobra; la panificadora del Lidl. Eh!! i em va genial. Bon cap de setmana.

      Elimina
  2. oooooHHHHHH!!!! bonic,, bonic, bonic i reivindicatiu!!! Tal i com mana la data ll*ll
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. Apa nena... QUINA PRECIOSITAT!!!
    Ohhh que be t'ha quedat, i lo tendret que deu ser... aiss que a partir d'ara el comercialitzaran i has de patentarlo, jaja
    BONICA BON DISSABTE I DIUMENGE :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tenia ganes de estampar les quatre barres... i per La diada encara falten mesos!!! Una abraçada.

      Elimina
  4. Qué fabuloso, me encanta la miga que tiene, qué maravilla!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, yo comería brioix todos los días. Gracias Mary.

      Elimina
  5. Fer briox és una de les assignatures pendents! m'hauré d'apuntar la recepta, per provar de fer-la

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai! que si us hi afeccioneu, com jo, esteu perdudes...

      Elimina
  6. Meravellós! tant visualment com saborosament. Suposo que amb qualsevol robot es pot fer, no? vull dir amb l´opció d´amassar de la kitchen o kenwood és possible. no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Cristina, inclús a ma. L'important és no escalfar la massa, d'aquí el anar incorporant els ingredients el més freds possible i que el llevat i la sal no es toquin. Petons.

      Elimina
  7. Estimada MERCÈ... Tot es relatiu i segons l'importancia que se li vulgui donar, pero avui no puc per menys que desitjarte un día profitós i dirte que estic molt contenta de comptar amb la teva amistad...
    UNA ABRAÇADA FORTA REINA, I GAUDEIX DEL TEU ESTUPENDO BRIOIX!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, ara sí que m'he perdut... Una abraçada, Conxita.

      Elimina
  8. Mmmm, mirarem de fer-lo per la Diada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre hi ha una bona ocasió per possar-se a fer un brioix i la Diada s'ho val ;) Salutacions.

      Elimina
  9. Mercè, bonissim. Vaig fer un com aquest i com em vaig adonar que lacoca de Sant Juan era igual, vaig fer una de cada.
    Realment deliciosa. Gràcies per compartir aquestes receptes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me'n alegro molt, Silvia!
      Que surti bé un brioix, sempre és un gust...
      Agraïda per la visita i per comentar!
      Gràcies i bona Diada!!!

      Elimina