dimarts, 29 de gener del 2013

STRUDEL de poma



Per fi m'he atrevit. Un recepta que tenia moltes ganes de fer però em feia enrere el tema de la massa. Quan veia a les receptes aquella transparència em pensava que no en seria capaç. Que no us passi com a mi i animeu-vos, que tindreu un gran sorpresa i quan el tingueu fet, una gran satisfacció. Sense deixar de banda el bo que és aquest pastis centre europeu.
Som-hi doncs.


Ingredients per fer la massa:

100 gr. de farina blanca o fluixa
50 ml. d'aigua temperada
1 cullerada d'oli d'oliva
1 pessic de sal
4 gotes de vinagre de poma


Posem la farina en un bol i fem un forat al mig. Aboquem l'aigua, que ha de estar tèbia, la sal, l'oli i el vinagre.
Barregem tot amb una cullera primer i després continuem amb la ma. La massa ha de quedar tova però no enganxosa. Sí falta farina, afegiu-ne un pessic i si li falta aigua, sol mulleu-vos la punta del dits i continuem fins que estigui al punt.
Amassem durant un parell de minuts i a continuació llencem amb força la massa contra la superfície que estem treballant com a mínim seixanta vegades (això ho vaig veure en un vídeo de You Tube i la veritat es que ha funcionat). A mida que l'anem llençant anirà agafant forma de llengua, això es bona senyal.
En un principi vaig fer servir farina d'espelta i no va haver manera de poder estirar la massa. Pot ser no en vaig saber prou i vaig tenir que començar de nou. Millor fer servir farina blanca o fluixa.

Fem una bola, l'untem d'oli, emboliquem amb paper film i deixem reposar mínim entre una i dues hores sobre una superfície que no sigui freda, pot ser una fusta.

Mentre tant preparem el farcit.
Ingredients:
500 gr. de poma sense el cor ni la pell
2 cullerades de rom
25 gr. de panses
30 gr. de nous
Un pessic de canyella
40 gr. de sucre morè
100 gr. de pa ratllat o farina de galeta
55 gr. de mantega sense sal


Barregem el rom amb les panses, el sucre amb la canyella i reservem. Desfem la mantega i em fem servir una tercera part per fregir el pa ratllat fins que sigui una mica torrat. Deixem refredar.

Triem i tallem les pomes a llesques de mig centímetre de gruix, afegim el sucre, les panses amb el rom...

i les nous trinxades. Remenen i reservem. Ara be el moment tant esperat. Anem a estirar la massa.

Sobre una taula que hi podem accedir per les quatre bandes (millor) estirem unes estovalles netes i les enfarinem. Posem la massa al mig de la taula i l'anem estirant amb un corró enfarinat per què no se'ns enganxi.


Engeguem el forn a 170º de dalt i baix, que vagi escalfant.
Anem estirant la massa primer amb el corró i després l'agafem amb les mans i la mateixa gravetat farà que s'estiri una mica més. 

Deixem la massa sobre la base i amb la ma a sota anem estirant del mig cap a les vores fins que quedi pràcticament transparent. Al final va quedar una massa de 60 x 75 centímetres.

Amb la meitat de la mantega que encara ens queda esquitxem tota la superfície i repartim tot el pa ratllat per sobre. 

Tot seguit anem posant la poma amb les mans sense la mica de líquid que s'ha fet, al fons del bol. Agafem el drap per la banda d'on em col·locat la poma, i fem rodolar l'strudel sobre si mateix.

Continuem fent un rotlle amb l'ajud del drap fins arribar al final.

Un cop ja tenim la forma feta, amb el mateix drap el fem lliscar ara dins la safata del forn, que tindrem preparada amb paper sulfuritzat untat amb una mica d'oli.

Amb el terç de mantega que encara ens queda, pintem generosament el llom de l'strudel i el posem al forn a una alçada mitja entre 30 i 40 minuts, fins que sigui ros per sobre.

Deixem refredar 15 minuts i ja el podem espolsar amb sucre de llustre, tallar i servir, doncs son unes postres que es serveixen temperades.

Després de tota l'odissea aquest és el resultat, no digueu que no ha valgut la pena. Doncs quan el tasteu acompanyat d'un cafè o d'un te, encara us semblarà millor. Fins la propera i que vagi de gust.

14 comentaris:

  1. Pero qué bueno!!!! Con un poco de helado de vainilla encima y un vaso de leche, yo ya estoy en la gloria. jaja
    Habrá que intentarlo hacer este finde!

    Un beso,
    Cristina♥
    http://blog-andcoffee.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me encanta tu entusiasmo. Y con un poquito de crema, mmm. Un saludo.

      Elimina
  2. Deu ni dó! però quina pinta! això és un escàndol!

    (Encara que la meva preferida segueix sent la de les croquetes)

    Aquesta de l'Strudel l'haig de provar. Un petonot

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies. Anima molt rebre un comentari tant positiu com el teu i que l'idioma no sigui cap problema. I per descomptat que visitaré el teu bloc. Petons i fins aviat.

    ResponElimina
  4. Que valenta, has fet la massa i tot. Jo els faig amb pasta filo i també surt molt bo.
    M'apunto la recepta de la massa per si alguna vegada m'animo.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment sembla més difícil del que en realitat és. Tot es posar-s'hi. Petons.

      Elimina
  5. Impressionant!!!
    La massa...
    El tutorial...
    El resultat....
    : o

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, gràcies, gràcies. Però ja m'agradaria fer unes fotos la meitat de boniques que les teves... Petons.

      Elimina
  6. Bona aquesta! Ja fa 5 anys que m'esbarallo amb l'strudel per culpa d'una juguesca i no hi ha manera!!!!! A casa hem van prohibir fer-lo mai més perque en van quedar fins al cap damunt !!!! Havia provat 1000 masses trobades pels internets, amb el full "casolà" (un altre drama personal inacabat.......) i amb el comprat, amb la pasta filo (evidentment de súper.....que no soc un súper-guerrer, no fotem....) i mai he quedat content amb el resultat, però la teva recepta sembla força prometedora! la provarem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que et puc dir és que aquesta barreja funciona fent servir farina normal o fluixa (també dita de reposteria). Vaig voler fer un dia un experiment amb la farina de espelta i va ser un fracas. Quan dius que ho vas provar 1000 cops, ja sé del que em parles... jo potser no diria tants, però uns quants intents, ja t'asseguro que sí. Animat i deixaràs a la parentela amb la boca oberta!! Bona nit.

      Elimina
  7. Esto tiene muy buena pinta Mercè, Ahora estoy haciendo la dieta del Método Dukan y no puedo comer dulces je,je,je, pero en cuanto termine está fase la haré y ya te contare!!...

    ResponElimina
  8. Mercè ja sope directament per aqui... Marta

    ResponElimina
  9. Sense presa, com si estesis a casa teva... Bona nit.

    ResponElimina