dilluns, 25 de febrer del 2013

FOCACCIA D'ESPELTA amb aromàtiques


Que hi ha millor que un pa acabat de fer? Poques coses donen tanta satisfacció com el poder fer el pa a casa, l'escàndol d'aromes que envaeix la cuina (i el que no és la cuina, ja m'ho diu la veïna) quan surt del forn és tot un gust. En aquest cas serà una focaccia feta amb farina d'espelta, la mateixa que vaig fer servir l'altre dia per fer les magdalenes amb pinyons. Un pa que pot servir per acompanyar uns formatges, com poden ser els de cabra o ovella un xic fortets de gust i rematar amb una amanida de tomàquet i olives, una combinació de coses senzilles, però tot un luxe pel paladar.



Ingredients per fer la massa:
270 ml. d'aigua mineral temperada
2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
5 gr. de sal
450 gr. de farina d'espelta
25 gr. de llevat fresc
1 cullerada de mel
Orenga

Per sobre la coca:
Romaní, farigola i orenga
Olives negres sense pinyol
Sal Maldon i oli d'oliva verge extra



Som-hi amb la recepta.
Posem les pales a la panificadora i comencem posant l'aigua que a de estar temperada. Després afegim l'oli.

Introduïm la sal i a continuació la farina d'espelta.

Per acabar posem el llevat esmicolat i en un racó hi afegim la mel. Posar mel o sucre dins el pa és opcional, però jo trobo que potència els sabors. Triem el programa d'amassar i engeguem la panificadora. En un punt del programa ens avisarà amb el seu "piiiip", serà el moment d'afegir l'orenga. En una hora i cinquanta minuts tindrem la barreja feta i llevada dues vegades.

Un cop ha acabat la feina la màquina, la massa quasi se surt de la cubeta. Un cop fora, sobre una superfície enfarinada l'amassem un parell de minuts més.
fem una bola i la deixem reposar 10 minuts. Mentre tant aprofitem per tallar les olives per la meitat i preparem la resta d'ingredients amb que guarnirem la focaccia.

Estirem la massa pressionant amb els dits cap a totes direccions fins deixar-la amb un gruix d'un centímetre a la vegada que li anem donant forma. Guarnim amb les olives, el romaní, la farigola, una mica més de orenga i l'arruixem per sobre amb oli d'oliva. Deixem reposar 20 minuts.

Amb el forn pre-escalfat a 200º de dalt i baix la col·loquem a una alçada mitja i la deixem coure uns 25 minuts. Un cop cuita li tirem un polsim de sal Maldon i una mica més d'oli per sobre.

Doncs aquí la tenim. La farina d'espelta li dona un sabor potent, com el pa d'abans i una consistència mitja però gens atapeïda. Un pa rústic amb l'aroma i el sabor de les coses autèntiques.

Espero que us animeu a fer-lo. Fer pa a casa és una cosa que enganxa, veure com va fent els augments i com creix al forn... jo mai em canso de veureu.

Que vagi de gust i fins la propera.

6 comentaris:

  1. Hola preciosa!!!! gracias por pasear como Pedro por mi casa, para mi es un honor y te agradezco mucho el comentario que me dejaste :)
    Adoro hacer pan, adoro las focaccias, adoro la espelta...que más puede pasar? que adoro lo que hiciste y creo que la próxima vez que haga una será así...es un pan que me gusta hacer en verano, porque acompaña tan bien una comida fresca en la terraza!!!!..pensaré en la tuya cuando salga el sol!!!!
    cariños linda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracia Juana por tu visita.
      Agradezco mucho los comentarios de más de una línea. Es todo un lujo para el que lo recibe y honra al que lo escribe. Besos y buenas noches.

      Elimina
  2. Qué delicia de foccccia, vaya corte más apetecible,mmm...

    ResponElimina
  3. Mercè avui quan he parlat per telèfon amb la meva mare, t'havia visitat ella abans que jo! li encanta el teu blog i les receptes...em diu: la Mercè ha fet una foccaccia que no vegis!!! Un petó i a veure si us toquen els talladors del Mickey a tu o a la Laia! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé si tindrem tanta sort, veig que la competència és ferotge!!! I la teva mare no s'anima a fer-nos la competència amb un bloc? Creuaré els dits fins el dia del sorteig. Petonets.

      Elimina
  4. No! si us play!
    Focaccia no!!!
    És que es la meva temptació personificada!!
    I d'espelta!!! Oooh!

    ResponElimina