dimecres, 2 de gener del 2013

ROSCO O TORTELL DE REIS


Ja falta poc pel dia de reis i no podia faltar el típic tortell per celebrar aquesta festa dels nens... i no tan nens. Per fer aquest rosco faré servir la base i el sistema de la coca de brioix que he utilitzat en altres receptes i que vaig aprendre a fer en una demostració del Forn Baltà de Barcelona. Una recepta que si es respecten les mides i els temps dels llevats, té l'èxit assegurat. Amb aquestes mides han sortit dos tortells de 25 cm. de diàmetre, flonjos i boníssims...

Primer farem la massa mare.

Ingredients:

125 gr. de farina de força
63 gr. d'aigua temperada
25 gr. de llevat fresc




En un bol posem la farina, al centre hi aboquem l'aigua i el llevat esmicolat. Ho pastem durant 4 o 5 minuts.

L'arrodonim i li marquem una creu a sobre, tapem amb paper film i deixem que dobli el seu volum, en uns 45 minuts ja tindrem feta la massa mare. 

Anem a fer el rosco.
Ingredients:
93 gr. d'aigua freda i de l'aixeta
75 gr. de sucre i 5 gr. de sal
2 ous per la massa + 1 ou per pintar
375 gr. de farina de força
5 gr. de millorant (opcional)
12 gotes d'essència de llimona
1 bon pessic de matafaluga o anís verd
125 gr. de mantega a daus i freda de la nevera

Posem els ingredients dins la cubeta de la panificadora per l'ordre enumerat, excepte la mantega i l'ou per pintar, junt la massa mare. Triem un programa que només amassi. Trio el 7 que té una duració de 15 minuts. Com el que interessa es que la massa no se'ns escalfi mentre duri el procés tindrem la panificadora amb la tapadora aixecada.

En arribar al minut vuit hi afegim la meitat de la mantega, deixem que amassi fins que el programa acabi i afegim la resta, tornem a engegar la màquina altre cop 7 minuts i passat aquest temps donem per acabat l'amassat. Abaixem la tapa i deixem llevar la massa fins que dobli el seu volum, 1 hora aproximadament.

Quan hagi acabat el llevat, ens untem les mans amb oli, traiem la massa de la cubeta, la posem sobre un paper sulfuritzat lleugerament engreixat i l'amassem fent doblecs cap a dins durant 4 o 5 minuts.

Fem dues part iguals, o tantes com tortells vulgueu fer, fem dues boles i deixem reposar 5 minuts.

Ja podem anar donant forma al rosco. Fem un forat al mig, l'aixequem i amb el seu propi pes la rodona s'anirà engrandint. 
Acabem de donar forma i pintem el tortell amb ou batut. El tapem i el deixem reposar en un lloc lluny de corrents d'aire, durant 1 hora aproximadament, fins que dobli el seu volum. El podeu tapar amb un drap humit, amb un plàstic o com he fet jo, amb una safata.

Engeguem el forn a 250º graus de dalt i baix i anem a preparar la decoració.


Primer preparem el sucre gebrat amb quatre cullerades de sucre, unes gotes d'aigua i remenem, a de quedar una pasta espesa, no líquida.




Ingredients per la decoració:

Sucre gebrat
Pinyons
Cireres confitades o altres fruites.
Sucre



Partim les cireres per la meitat i anem col·locant els ingredients de forma agradable a la vista. Primer les cireres, després el sucre gebrat, per sobre uns quants pinyons i acabem espolsant una mica més de sucre per tot el tortell. Abaixem el forn a 220º graus i en-fornem durant 20 minuts a alçada mitja.

Be, el resultat es aquest, dos tortells que donen gust de veure.


La recepta en sí, es bastant fàcil de fer, el que cal respectar son els temps dels llevats. Els minuts que aconsello son orientatius, doncs dependrà de la temperatura ambient, l'objectiu és que la peça cada vegada, dobli el seu volum.












Espero que us animeu a fer-lo, la festa be s'ho val i aquestes postres també.

Fins la propera i bon any 2013.

5 comentaris:

  1. Ei que hi ha sorpresa dintre??? perque per mi ja ha estat una sorpresa aquest tortell!! És fantàstic, com tot el que fas....Emma

    ResponElimina
  2. Gràcies Emma. No, no hi ha sorpresa. I de segur que tu també el pots fer. Va anímat i fes-lo.

    ResponElimina
  3. ohhh!! el vaig fer ahir a la nit per menjar-lo avui després de dinar i està espectacular! ! mai m'havia quedat un brioix així de flonjo! ! Moltes gràcies per la recepta, Mercè :D

    Cristina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com me'n alegro Cristina!!!
      Has estat molt valenta :))) mira que amb el brioix s'hi atreveix molt poca gent perquè cal molta paciència. Ja he vist per Instagram com t'ha quedat de bé ;))) Felicitats i ara a gaudir-lo!!!

      Petonets i que els mags d'Orient siguin generosos en aquesta nit màgica.

      Mercè a la Cuina.

      Elimina
    2. Moltes gràcies! es que el post està molt bén explicat, ja tens una seguidora més :)
      He estat mirant el blog i ja tinc entre cella i cella fer la coca de brioix i alguna coseta més hehehe és una passada tot el que fas!!!

      Elimina