dijous, 21 de febrer del 2013

TUMBET MALLORQUÍ vegetal


Avui per dinar un plat tradicional mallorquí. Es veu que la recepta original no porte carbassó, però jo sempre n'hi poso. Un plat que m'agradaria poder cuinar amb les meves pròpies verdures (es clar, si tingués hort). Collí, rentar, tallar i coure. Però ja se sap, tot no pot ser. O sigui que aniré al mercat de la Boqueria, on la Rocío i el Rafel uns pagesos de tota la vida em proveiran de les seves hortalisses de temporada i la resta, em conformaré i les compraré en altres parades.

Per quatre persones necessitarem els següents ingredients:

1 albergínia
1 carbassó
2 cebes (millor de Figueres)
1 pebrot verd
1/2 pebrot vermell
3 patates
2 tomàquets de branca
2 tomàquets per escalivar
Sal Maldon
Oli d'oliva verge extra, sal de cuina, sucre i mel




Procediment:

Per que la recepta resulti menys calòrica i més respectuosa amb els sabors, la major part de les coccions les farem al forn.
Les patates i els tomàquets rodons els escalivarem tal com explico aquí a una temperatura de 190º durant uns 30 minuts i reservem. L'albergínia i el carbassó, els tallem a rodanxes sense pelar, els salem i deixem durant una hora dins un escorredor per què deixin anar l'aigua.

Tallem la ceba, el pebrot vermell, el verd i ratllem els tomàquets de branca. Anem fregint la ceba, amb poc oli i el pebrot vermell el fem a la planxa i a foc suau.


Quan la ceba ja és tova i afegim el tomàquet ratllat, una mica de sal, de mel i deixem coure fins obtenir una melmelada.

Rentem el carbassó i l'albergínia, els eixuguem sobre un drap i els coem al forn a 190º durant 30 minuts. A mitja cocció els hi donem la volta i que coguin per l'altra banda. Fem a la planxa el pebrot verd, amb poc oli i a foc suau fins que estigui tovet. 

Pelem, tallem les patates a rodanxes i triem els tomàquets que prèviament hem escalivat i els hi posem una mica de sucre per resta'ls-hi acidesa. Posem el pebrot, el carbassó i l'albergínia en plats sobre paper de cuina adsorbent i ja sol queda muntar el tumbet.
Anem a preparar la ració. Posem de base la patata dins un cercle untar amb oli i salem.

Tot seguit una mica de tomàquet escalivat i a continuació unes rodanxes d'albergínia.

Ara una mica del sofregit de ceba i tomàquet i tot seguit el carbassó.

Acabarem amb el pebrot, unes tires del vermell, unes rodanxes del verd i pressionem lleugerament les verdures.

Li traiem el cercle de metall amb compte i acabem amb una mica més de sofregit per sobre. Mentre preparem les racions podem anar deixant els plats dins el forn amb la temperatura al mínim. Abans de servir, una mica de julivert picadet, uns flocs de sal Maldon per sobre i un rajolí d'oli d'oliva verge extra i ja ho tindrem.

Sí voleu també podeu preparar el tombet en forma de tapa. Sense fer servir el cercle metàl·lic, aneu posant els ingredients en el mateix ordre però en menys quantitat en un plat o sobre una torrada.

Bo, saludable i econòmic. Espero us animeu aprovar-lo i una vegada més, que vagi de gust i fins la propera.

7 comentaris:

  1. Quin goig veure la verdura així talladeta sobretot la foto que està posada tota en espiral (es de fondo de windows total jaja). Tandebò es pogués sentir la oloreta per aquí ... I jo que al principi de ser vegetariana m'aborria...De debò que no sabia que ferme per menjar. Ara ho veig ben diferent..suposo que la costum d'estar tota la vida amb la carn de tall. S'hem feia raro verd de primer i verd de segon. Quines coses ^^ Un petonot

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els canvis, i més els alimentaris no es poden fer de cop, s'ha d'anar poc a poc i bona lletra. Una abraçada.

      Elimina
  2. Ara mateix m'en feia un timbalet d'aquestos Mercè! i molt bé el fet de fer una versió més sana posant part de la verdura al forn. Boníssim! Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta,
      Amb la mida justa, sempre a poder ser, s'ha d'intentar millorar. A vegades s'encerta i altres no, però s'ha de provar. Petons.

      Elimina
  3. Hola,

    Dios mío, qué pintaza!Habrá que probarlo este fin de semana.

    Un beso,
    Cristina♥
    http://blog-andcoffee.blogspot.com.es

    ResponElimina