dimarts, 4 de desembre del 2012

GRAVLAX, salmó marinat (2º intent)


Unes setmanes enrere ja vaig fer un salmó marinat (Gravlax 1º intent), i com era la primera vegada, vaig anar una mica a cegues acceptant consells d'altres que ja ho havien provat a fer, i com no, donant una volta per Internet. Tot plegat, vaig poder comprovar que encara que la base del mètode per marinar salmó es la mateixa, hi ha unes quantes variants. 
A les portes de Nadal, pot ser un entrant o aperitiu molt apropiat per servir a la taula d'aquestes festes i el tema s'ha de perfeccionar. Per segona vegada faré un salmó marinat, que espero serà la definitiva. Aquest cop faig servir el tros de la cua que te menys espines.

Ingredients:
600 gr. de salmó fresc
100 gr. de sal gruixuda
100 gr. de sucre blanc
Anet



Procediment:
Rentem be el salmó, l'eixuguem amb paper de cuina i eliminem la mica de greix que pugui quedar. Aquest cop m'estalvio de treure les espines, doncs no en tenia ni una, si es donés el cas, les treure'm amb unes pinces. Barregem el sucre i la sal amb l'anet trinxat. 

Sobre un paper film, posem el salmó amb la pell cap per vall. Cobrim amb la barreja procurant que totes les vores quedin ben impregnades i posem unes quantes branquetes d'anet per sobre.

Emboliquem amb paper film i fem una punxada a cada cantonada de la part de sota per què pugui sortir el suc que farà quan passin les hores. Aquest cop decideixo posar un pes d'uns 700 gr. sobre del salmó i ho guardo a la nevera

Passades 12 hores el marinat ha començat a fer efecte, llenço el líquid de la carmanyola, li dono la volta al salmó i el deixo 12 hores mes de l'altra banda. Passat aquest temps, com el tros no es gaire gruixut decideixo donar per acabat el procés. Destapo el paquet i netejo el salmó tan com puc.

Sota un raig d'aigua acabo de treure les restes de barreja i ho eixugo amb paper de cuina. El salmó ha de quedar ben sec.
Provo a fer talls ben fins, però al ser el salmó del tros de la cua, te una separació al mig que després del marinat s'ha fer mes evident i a mig tallar el filet, se'm parteix el tall per la meitat. Decideixo partir la cua de dalt a baix i em queden dues meitats. Ara els talls no son tan presentables, però va millor a l'hora de tallar.
El sabor final en els dos intents ha estat el mateix, no així la textura, doncs en aquesta segona vegada ha quedat un pel sec, pel meu gust.
Conclusions:
1. La millor part per fer salmó marinat es la ventresca.
2. Posar un pes a sobre no es indispensable si es fan servir dos talls de salmó, un sobre l'altre.
3. L'anet es millor posar-lo a rams i no trinxat, així no costa tant de netejar al final.


En definitiva em quedo amb el sistema del primer intent, però embolicat amb paper film, per la facilitat a l'hora de donar-li la volta.
Sempre es millor donar una segona oportunitat a una recepta, sobre tot si a la primera t'ha quedat algun dubte o el resultat no t'acaba de fer el pes. La experiència es un grau.

Espero hi penseu a l'hora de servir la taula per les festes de Nadal. Es un producte de luxe que resulta molt senzill de fer i que està boníssim. Fins la propera.

2 comentaris:

  1. Ara miraré com va quedar el GRAVLAX 1. intent però el 2 fa una pinta boníssima!!! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. El sistema del 1º intent va resultar més pràctic, però envolicat amb film transparent, Dolors. ;) Una abraçada.

      Elimina