divendres, 31 de maig de 2013

BROWNIE CLÀSSIC, el de xocolata negra


Des de l'Strudel que no hi donava tantes voltes a una recepta. Mai en la vida havia menjat un brownie; ni comprat, ni fet a casa, i era un assumpte pendent a la meva cuina. Vaig començar a mirar llibres, blogs i receptes de coneguts, fins arribar al punt que ja no sabia per on tirar, al veure la diversitat de versions i varietats que hi ha d'aquest pastís. Fins què vaig anar a parar al blog I-Recetas. Pepe, l'autor d'aquesta meravella, és tot un pou de saviesa, si a habilitats culinàries ens referim. No crec que hi hagi recepta que se li resisteixi, amb la quantitat de proves, rectificacions de mesures, temperatures i sistemes a l'hora d'elaborar una recepta, com fa. M'ha semblat un autèntic perfeccionista de la cuina. 
I com no podia ser d'un altra manera, el brownie ha quedat diví (això que vaig fer alguna petita variació) ;). Que no n'hagi menjar mai cap... no vol dir que no tingui el paladar fi...

I sense més preàmbuls, som-hi amb la recepta. 

En un principi els ingredients estaven calculats per un motlle de 20x20, i com el meu motlle és una mica més gran, he fet el calcul de les proporcions.
I us preguntareu, com?
Primer calculo la superfície del motlle que es fa servir a la recepta original. I després faig el mateix amb el meu. Com la superfície és diferent, aplico una regla de tres. Així de senzill.


Ingredients per un motlle de 18x27 cm:

152 g. de xocolata negra 70%
122 g. de mantega (jo sense sal)
3 ous de pagès petits
267 g. de sucre
110 g. farina fluixa
1 culleradeta d'aroma de vainilla
3 gotes d'essència de taronja o ratlladura
1 pessic de sal
75 g. de xocolata a trossos (opcional)


Procediment:

Desfem la xocolata amb la mantega, al microones, amb molt de compte no arribi a bullir. Ho farem en intervals de 10 segons en 10 segons. També ho podeu fer al bany maria i amb la xocolata ratllada. Quan ja ho tenim desfet, ho barregem be i deixem que es refredi en el mateix bol que posteriorment farem la barreja.

Engeguem el forn de dalt i baix a 180º que vagi escalfant.
En un  bol apart, batem el sucre amb els ous fins que quedin ben escumosos i ho barregem amb la xocolata, que ja estarà tèbia, amb compte no baixi la barreja dels ous.

Incorporem la vainilla i l'essència de taronja o la ratlladura. Finalment hi afegim la farina barrejada amb la sal, passada per un sedàs.

Jo hi he afegit uns trossos de xocolata negra a la barreja, però també s'hi poden afegir nous o simplement, tal qual, sense rés més. Folrem el motlle amb paper de forn untat amb mantega i l'enfornem durant 25 minuts. Aquest punt és important, doncs és un tipus de pastís molt fràgil, i el paper ens ajudarà a poder treure'l, un cop fred, d'una pesa.

Comprovem amb l'ajud d'un escuradents si ja és cuit i deixem refredar sobre una reixa, sense treure'l del motlle, fins què sigui fred. El resultat és un pastis amb una fina capa cruixent per sobre, un interior tendre i boníssim de gust, que no se sembla a cap altre que jo hagués tastat mai.

En el tall es poden apreciar els trossos de la xocolata que vaig afegir al final. També vull dir que el gustet de la taronja hi juga a favor, i li dona un toc de contrast que millora el sabor del conjunt.
Com és el meu primer intent de brownie, no sé si havia de quedar tan poc pujat, però al no portar llevat i a l'haver afegit pes amb els trossos de la xocolata, l'aspecte final del pastís m'ha semblat acceptable. Potser el proper, em sortirà millor.

Be, doncs fins aquí l'aventura. Que vagi de gust i fins la propera.

dilluns, 27 de maig de 2013

BROQUETA D'HORTALISSES AL FORN amb all i julivert



Les verdures, uns dels pilars de la nostra dieta mediterrànea, ens serviran per elaborar aquest entrant que farà la delícia dels amants de la cuina saludable i també dels que ja comencen amb l'operació biquini. Una recepta acolorida com cap altra i carregada de vitamines i minerals que intentarem preservar al màxim coent-les al forn, com ja he fet altres ocasions. No és qüestió de cuinar fins a desfer les hortalisses, sol les courem fins a tenir-les just al punt. A mi, no m'agradem cruixents, però tampoc tan toves que caiguin de la broqueta. Tot regat amb un oli d'Oliva Verge Extra, d'aquests que tenim tan bons a la nostra terra.



Ingredients:

Pebrot vermell
Carbassó
Albergínia
Alls tendres
Escalunyes
Tomàquets Cherry
All
Julivert
Oli d'oliva Verge Extra
Sal Maldon

Som-hi amb la recepta.

Pelem les escalunyes i les fem un minut al microones tapades amb film transparent punxat, a 800 de potència, doncs és l'hortalissa que triga més a coure, i ens quedaria un pel crua si la féssim directament al forn amb la resta.
                

Engeguem el forn de dalt i baix a 180º.
Tallem la resta de verdures com més ens agradi, a daus, rodanxes o tires i ja podem muntar la broqueta. Comencem amb l'albergínia o el carbassó per fer de base i a partir d'aquí, nosaltres mateixos. Intentem intercalar colors i formes per fer-les més atractives. 
                

Folrem la safata de forn amb paper sulfuritzat i ruixem les broquetes amb oli d'oliva. Enfornem a alçada mitja durant 20 minuts i les anem tombant cada 5 minuts, per què quedin cuites per totes les bandes. Mentre couen, trinxem un gra d'all i triem les fulles de julivert per fer la picada.
                

Amb l'ajud d'un morter fem la picada, afegim oli d'oliva i barregem.
                

Un cop ja tenim les broquetes cuites al punt, les emplatem i les ruixem per sobre amb l'all i julivert i la sal Maldon. Així de senzill i així de bo.

Amb aquesta recepta participo en el repte de Memòries d'una cuinera, què organitza de broquetes de tot tipus, dolces, salades, calentes o fredes, per qui s'hi vulgui apuntar. Doncs som-hi, què ja m'hi estic començant a aficionar.

                               
Fins la propera i que vagi de gust.

dijous, 23 de maig de 2013

FORMATGE FETA marinat


Un formatge amb personalitat com és aquest, es mereix un tracte de categoria. El feta grec té el gust caracteristic que li conferereix la llet d'ovella encara que també el podem trobar barrejat amb llet de cabra i últimament també n'he vist fet exclusivament amb llet de vaca, això sí, aquest últim més suau de gust.
Els marinats i les conserves son perfectes per tenir sempre una mica de rebost a casa i son molt senzills de fer. No us priveu de posar un d'aquests petits plaers a la vostra taula.
Jo els formatges els compro a la parada Elisa a la Boqueria de Barcelona. Sempre, productes de primera qualitat per obtenir també resultats de primera, ah! i una atenció al client que no té preu. Les coses que valen la pena o poden interessar, s'han de fer saber.
Les mides que avui he fet servir han estar les justes per omplir un pot de vidre de 500 ml. de capacitat.



Ingredients:

300 g. de formatge feta d'ovella fresc
1 gra d'all laminat
2 tomàquets secs tallats a trossets
Grans de pebre de tots els colors
Alfàbrega seca, fresca o les dues
250 ml. Oli d'Oliva Verge Extra





Quan compro aquest formatge be envasat amb una barreja d'aigua i sal, aleshores el primer que faig és treure'l de l'envàs, el rento i l'eixugo ben sec amb paper de cuina.
En aquesta recepta tan important és la qualitat del formatge, com la de l'oli amb què farem la conserva. Aquest cop he fet servir un oli de la varietat Empeltre que comercialitza l'Agrícola Sant Josep de Bot a la Terra Alta de collita pròpia, un or líquid d'una qualitat excel·lent i un gust afruitat que el fa ideal per fer servir en aquests tipus de marinat. Si passeu per allí, no dubteu en entrar a la seva botiga, doncs a part d'oli, venen tot de productes autòctons a molt bon preu, sobre tot les olives.
                     

Introduïm els ingredients que donaran sabor dins l'oli i barregem. Tallem a quadres el formatge.
                     

Dins el pot de conserva aboquem primer una part d'oli amb la barreja i a continuació hi anem posant el formatge.
                     

Anem intercalant oli i formatge fins omplir el pot. Com més cura tinguem al posar ordenadament els dauets, més ens hi cabran.
                     

Cobrim la part superior del pot amb l'oli per què no asomi cap tros de formatge i ja ho tenim llest. Deixem marinar mínim 24 hores i ja estarà a punt per consumir. Com més temps el deixem marinar més anirà agafant els aromes de la bressa.
Jo el guardo dins la nevera, i be, pot aguantar un mes sense problemes, l'oli s'anirà emblanquin amb la fredor, però si el deixem a temperatura ambient unes hores tornarà al seu aspecte original. A casa en prou feines dura més de 8 dies.
Un cop consumit tot el formatge, aquest oli aromatitzat el podem fer servir per amanides o condimentar plats de pasta i ens donarà un toc especial a les nostres receptes.

Que vagi de gust i fins la propera.

dilluns, 20 de maig de 2013

GALETES D'AMETLLA amb compota de poma (Aptes per celíacs)


Sempre buscant i rebuscant com reduir greixos. Aquestes son unes galetes senzilles sense mantega, ni oli, reduint així considerablement la quantitat de calories. Ni porten farina de blat, així també son aptes per celíacs, i si segueixo amb aquesta línia les properes es diran galetes d'aire, i estaran en la línia del "El vestit nou de l'emperador". La qüestió és anar buscant i provant per no tenir que renunciar a les coses bones que es couen a la cuina. ;)




Ingredients per 24 galetes:

2 clares d'ou de pagès
100 g. de farina d'ametlla
100 g. d'ametlla granulada
90 g. de sucre morè
2 cullerades de compota de poma
Canyella
1 pessic de sal




Procediment:

Pre-escalfem el forn a 180º de dalt i baix.
Separem les clares dels rovells ( i no els tirem, no, els podem guardar per fer una crema pastissera, per exem.). Batem a ma lleugerament les clares amb el pessic de sal.


Incorporem el sucre, barregem i afegim la compota de poma. Si vols saber com fer-la ho pots trobar aquí.

Incorporem la farina d'ametlla i l'ametlla granulada.

Una mica de canyella per donar un punt de sabor, i lliga molt be amb la poma... I ja podem formar les galetes. Sobre la safata de forn posem paper sulfuritzat i anem fent montanyetes que aplanem amb la cullera.


Enfornem duran 20 minuts fins que quedin cuites i un cop fetes les deixem refredar sobre una reixa.

El resultat son unes galetes amb un centre tendre i torradetes per fora, molt llamineres.

Fins la propera i que vagi de gust.

dimecres, 15 de maig de 2013

PORTOBELLOS farcits i gratinats, EXPRESS


És a dir, avui una recepta ràpida. Preguntareu... xampinyons farcits? Farcits de què? Doncs d'ells mateixos. Bolets farcits de bolets. Vaja que original, eh? Un platillo sense massa complicació, poques calories i molt econòmic, que ens pot servir com aperitiu o com a primer plat. També els podríem farcir de verdures amb beixamel. Seria una mica més entretingut de preparar, també serien ben bons... però, ja no serien express.
Aquests que he fet servir avui, com en altres ocasions, son de la varietat Portobello, la textura és la mateixa que la del xampinyó blanc però son més gustosos i de preu, si fa o no fa.





Ingredients:

Xampinyons mitjans o grans
Xampinyons petits
1 ceba de Figueres
Formatge parmesà ratllat
Herbes aromàtiques
Oli d'oliva verge extra
Sal i pebre





Som-hi amb la recepta.

Netegem els bolets de mida més gran i els hi traiem el peu. Per anar be, els bolets no s'haurien de rentar, sol treure amb compte la mica de terra o sorra que puguin tenir amb l'ajud un drap. Els posem cap per ball dins un recipient que pugui anar al microones i els arruixem amb una mica d'oli i sal. Tapem amb paper film i punxem uns quants cops amb una forquilla, per què pugui sortir l'excedent de vapor.
                      

Els deixem dins el microones a màxima potència uns 3 minuts. Un cop cuits, traiem de dins la safata i reservem sobre un paper de cuina absorbent. Netegem i trinxem els bolets més petits i la ceba.
                      

Amb una mica d'oli fregim a foc suau la ceba i quan sigui transparent, afegim els bolets.
                      

Courem tot junt i un minut abans de treure del foc, salpebrem i afegim les herbes que sempre li donen un toc de bosc, jo he fet servir provençals, però es pot fer servir qualsevol, el romaní o l'orenga també hi van molt be. Farcim els bolets i espolsem de forma abundosa amb el formatge per sobre. Gratinem a 250º durant 3 o 4 minuts.
                      

I ja els tindrem a punt per servir a taula. Tots els ingredients d'aquesta recepta son molt ràpids de coure, pràcticament la ceba i els bolets es couen mentre tenim els altres bolets al microones... d'aquí, què estigui preparada en un tres i no rés.

Fins la propera i que vagi de gust.