dimarts, 29 de gener del 2013

STRUDEL de poma



Per fi m'he atrevit. Un recepta que tenia moltes ganes de fer però em feia enrere el tema de la massa. Quan veia a les receptes aquella transparència em pensava que no en seria capaç. Que no us passi com a mi i animeu-vos, que tindreu un gran sorpresa i quan el tingueu fet, una gran satisfacció. Sense deixar de banda el bo que és aquest pastis centre europeu.
Som-hi doncs.


Ingredients per fer la massa:

100 gr. de farina blanca o fluixa
50 ml. d'aigua temperada
1 cullerada d'oli d'oliva
1 pessic de sal
4 gotes de vinagre de poma


Posem la farina en un bol i fem un forat al mig. Aboquem l'aigua, que ha de estar tèbia, la sal, l'oli i el vinagre.
Barregem tot amb una cullera primer i després continuem amb la ma. La massa ha de quedar tova però no enganxosa. Sí falta farina, afegiu-ne un pessic i si li falta aigua, sol mulleu-vos la punta del dits i continuem fins que estigui al punt.
Amassem durant un parell de minuts i a continuació llencem amb força la massa contra la superfície que estem treballant com a mínim seixanta vegades (això ho vaig veure en un vídeo de You Tube i la veritat es que ha funcionat). A mida que l'anem llençant anirà agafant forma de llengua, això es bona senyal.
En un principi vaig fer servir farina d'espelta i no va haver manera de poder estirar la massa. Pot ser no en vaig saber prou i vaig tenir que començar de nou. Millor fer servir farina blanca o fluixa.

Fem una bola, l'untem d'oli, emboliquem amb paper film i deixem reposar mínim entre una i dues hores sobre una superfície que no sigui freda, pot ser una fusta.

Mentre tant preparem el farcit.
Ingredients:
500 gr. de poma sense el cor ni la pell
2 cullerades de rom
25 gr. de panses
30 gr. de nous
Un pessic de canyella
40 gr. de sucre morè
100 gr. de pa ratllat o farina de galeta
55 gr. de mantega sense sal


Barregem el rom amb les panses, el sucre amb la canyella i reservem. Desfem la mantega i em fem servir una tercera part per fregir el pa ratllat fins que sigui una mica torrat. Deixem refredar.

Triem i tallem les pomes a llesques de mig centímetre de gruix, afegim el sucre, les panses amb el rom...

i les nous trinxades. Remenen i reservem. Ara be el moment tant esperat. Anem a estirar la massa.

Sobre una taula que hi podem accedir per les quatre bandes (millor) estirem unes estovalles netes i les enfarinem. Posem la massa al mig de la taula i l'anem estirant amb un corró enfarinat per què no se'ns enganxi.


Engeguem el forn a 170º de dalt i baix, que vagi escalfant.
Anem estirant la massa primer amb el corró i després l'agafem amb les mans i la mateixa gravetat farà que s'estiri una mica més. 

Deixem la massa sobre la base i amb la ma a sota anem estirant del mig cap a les vores fins que quedi pràcticament transparent. Al final va quedar una massa de 60 x 75 centímetres.

Amb la meitat de la mantega que encara ens queda esquitxem tota la superfície i repartim tot el pa ratllat per sobre. 

Tot seguit anem posant la poma amb les mans sense la mica de líquid que s'ha fet, al fons del bol. Agafem el drap per la banda d'on em col·locat la poma, i fem rodolar l'strudel sobre si mateix.

Continuem fent un rotlle amb l'ajud del drap fins arribar al final.

Un cop ja tenim la forma feta, amb el mateix drap el fem lliscar ara dins la safata del forn, que tindrem preparada amb paper sulfuritzat untat amb una mica d'oli.

Amb el terç de mantega que encara ens queda, pintem generosament el llom de l'strudel i el posem al forn a una alçada mitja entre 30 i 40 minuts, fins que sigui ros per sobre.

Deixem refredar 15 minuts i ja el podem espolsar amb sucre de llustre, tallar i servir, doncs son unes postres que es serveixen temperades.

Després de tota l'odissea aquest és el resultat, no digueu que no ha valgut la pena. Doncs quan el tasteu acompanyat d'un cafè o d'un te, encara us semblarà millor. Fins la propera i que vagi de gust.

dijous, 24 de gener del 2013

SEITONS MARINATS amb vinagre

Sempre va be tenir una mica de provisions a la nevera per un "si de cas". Fer uns seitons marinats costa molt poc temps i diners, però si els aneu a buscar fets, ja podeu preparar la butxaca. Pel que costen 5 o 6 peces a la botiga ja marinats, en podeu comprar entre mig quilo  i tres quarts en brut, depenent de la temporada. De seitons se'n poden trobar quasi tot l'any, aquests son comprats al mercat de la Boqueria de Barcelona a la parada de la Neus, una gran professional que sempre em tracta de primera. Ells mateixos ja te'ls venen acabats de triar sense cap ni espines, més facilitats impossible i mireu quin goig que fan.

Som-hi amb la recepta.


Ingredients:

500 gr. de seitons en brut (avui 28 peixos)
250 ml. d'oli d'oliva verge extra
250 ml. de vinagre de poma o de vi blanc
40 ml. d'aigua calenta
15 gr. de sal
All i julivert






Procediment:
Primer em de desfer la sal amb l'aigua calenta, després afegir el vinagre i barrejar be.
Anem posant d'un a un els filets amb la part de la pell cap per munt, tapem amb paper film i deixarem reposar entre 45 i 60 minuts a la nevera depenent de la mida dels seitons. Aquests eren mitjans i amb tres quarts d'hora han estat llestos. Per fer el marinat, els seitons han de quedat sencers un cop tret el cap i l'espina, o sigui que molt petits no han de ser. Si dubteu demaneu consell a la professional que us els ven.

Passats els quaranta cinc minuts o quan la carn ja és blanca, els posem sobre una reixeta per què escorrin el vinagre.

Amb paper de cuina absorbent els acabem d'eixugar i ja els podem posar al seu recipient definitiu. Cobrim la base amb l'oli d'oliva i comencem a col·locar els seitons de manera intercalada.
Afegim una mica més d'oli i continuem fent capes de seitons i d'oli. Els darrers els posarem amb la pell cap per munt i ens assegurem que quedin ben coberts amb l'oli.

Trinxem el julivert i l'afegim generosament.

Laminem l'all i el fregim amb una mica més d'oli d'oliva fins que comenci a daurar. 

Tirem per sobre els seitons l'all amb la mica d'oli i ja ho tindrem. Ho guardem a la nevera tapat amb paper film i esperem unes poques hores per començar a consumir.  Un cop fet el marinat es pot conservar 4 o 5 dies dins la nevera, sense problemes.
Una recepta ràpida, econòmica i saludable, que més es pot demanar. Espero us animeu a fer-la i que vagi de gust.

diumenge, 20 de gener del 2013

QUICHE d'espinacs

És bo aprofitar els productes de temporada. Ja se sap què en els temps en que vivim es pot trobar tot tipus de fruites i verdures pràcticament tot l'any, però la naturalesa que es molt sabia, ens proporciona allò que a cada moment més ens convé. Per això és tan útil el paper de les pageses a l'hora d'omplir el cistell, el què no hi trobem a les seves parades del mercat, senyal que ara puja per la soca, com diuen al poble del meus pares, que vol dir ni més ni menys, que encara no és temps de collir-ne.
Avui faré una quiche a la meva manera, substituint la llet i els ous per una beixamel que li donarà un punt de suavitat als espinacs.

Ingredients per un motlle de 25 cm. de diàmetre:
600 gr. d'espinacs triats i nets
Panses i pinyons
1 massa trencada o brisa
100 gr. de formatge emmental ratllat
Oli d'oliva verge extra

Per la beixamel:
200 ml de llet ( jo de soja)
20 gr. de farina
15 gr. de mantega
Oli, sal i nou moscada


Primer i molt important, triar i netejar be les fulles d'espinacs fins que no quedi gota de terra. Un cop ben escorreguts, saltegem amb unes gotes d'oli a foc mig i en tres o quatre minuts ja els tindrem cuits. Els reservem dins un colador.

Folrem el motlle on farem la quiche amb paper de forn mentre esperem que els espinacs deixin anar tot el líquid sobrant.
Saltegem les panses i els pinyons amb una mica d'oli.

Incorporem els espinacs, coem un parell de minuts per què es barregin els sabors i reservem.
Anem a fer la beixamel. Desfem la mantega amb una mica d'oli que ajudarà que no se'ns cremi.

Afegim la farina i la courem fin que perdi l'olor a cru. Ratllem una mica de nou moscada i salem.

Anem tirant la llet mica a mica procurant que no es facin grumolls fins obtenir una crema fina i de consistència de natilla.

Ho barregem amb els espinacs. Folrem el motlle amb la massa. Sempre es millor per manipular aquestes masses treure-les 10 minuts abans de la nevera.

Farcim amb els espinacs i escampem el formatge per sobre. Retallem el sobrant de la massa.

Dobleguem les vores cap endins i amb la part que no talla d'un ganivet o amb el mànec d'una cullera hi fem un fistó a tot el voltant del patís.

Pre-escalfem el forn de dalt i baix a 200 graus i enfornem. Ho tindrem dins uns 30 o 40 minuts, fins que comenci a daurar per sobre. Deixarem temperar abans de treure del motlle.

Des-emmotllem amb el sistema de tombar una truita i ja la tenim. Una quiche de verdures que ens pot servir per un primer plat o per un pica-pica a peu dret.
Que vagi de gust i fins la propera.